torsdag, oktober 08, 2009

Väder & vind

Nu är det försommar i Sydafrika och här i Sverige är det höst. Tack och lov är det bara ett par veckor kvar tills vi åker ner till vårt hus utanför Kapstaden. Det ska bli härligt att återse alla vänner, svenska och sydafrikanska, vita, svarta och bruna i skinnet – länge leve ”The Rainbow Nation”!

Från vår elitcyklande vän Jennie hör vi att det varit hela 33 grader varmt i Stellenbosch förra helgen. Men vännen Olle rapporterade häromdagen ynka 17 grader i Somerset West. Så precis som vårvädret här i Sverige kan det vara väldigt skiftande i Kapstaden med omnejd så här års.

I Stockholm och många andra delar av landet har annars hösten varit underbar. September blev en solig och fin månad med temperaturer som ofta låg kring 20 grader. Vi passade på att njuta av Stockholms skärgärd en hel del och utnyttjade skamlöst våra vänner med båtar och sommarställen. Men nu i oktober har kylan och regnet kommit. Temperaturen är ofta inte mer än någon ynka plusgrad när vi vaknar på morgonen, och under dagen klättrar den kanske upp till 10 grader, som idag trots att solen lyst fint hela dagen.

För er som inte känner till vädret i Kapstaden kan vi berätta att perioden fram till årsskiftet kan fortsätta att vara skiftande. Generellt blåser det en del, men det är oftast bara skönt med lite fläktande bris om värmen stiger. Temperaturen håller sig mest mellan 25 och 30 grader på dagarna, och på kvällen kan det vara bra med en tröja då det kan bli nedåt 15 grader. Det regnar inte så mycket men om det kommer lite regn så är det ofta snabbt övergående.

Efter årsskiftet blir det riktig högsommar med stabilare värme och mindre vind enda fram tills i mars. Nu kan temperaturen även stiga över 30 grader vissa dagar. Men luftfuktigheten är låg och behaglig och långt ifrån det fuktiga klimat som stora delar av Afrika annars är känt för. Kapstaden har s k ”Mediterranean climate” ungefär jämförbart med vädret på franska Rivieran.

Även i mars och april är vädret varmt och skönt, men nu blir kvällarna återigen lite kyligare.

Under perioden maj till september är det höst, vinter och vår – i en salig blandning. Under juni, juli och augusti är det som mest regnigt, och det kan regna flera dagar i streck. Men dessa dagar blandas med härligt sköna soliga dagar med temperatur kring de 20. Kvällarna är kyliga, som lägst ner mot 6-7 plusgrader. På de höga bergen ser man ibland faktiskt lite snö högst upp.

Vi kan tipsa om en utmärkt norsk vädersajt (yr.no) som med stor detaljrikedom ger bra prognoser för vädret till lands och till sjöss runt hela världen. Klicka här! Sajten finns också som s k App att ladda ner från App Store om du har en iPhone.

1 kommentar:

  1. Vilken trevlig blogg ni har. Härlig att läsa inlägg som visar att ni "känner" er som Sydafrikaner.

    SvaraRadera