söndag, april 17, 2011

Det brinner på Helderberget igen

Igår morse lördag bröt en stor brand ut på Helderberg Mountain i Somerset West. Vi och flera andra svenska familjer har hus på bergets sluttning och blev förstås oroliga över nyheten. Branden tycks vara värst omkring Helderberg College och skolans ägor gränsar faktiskt till vårt hus. Tack och lov verkar branden ha stannat upp nu en bit från vårt hus. En stor släckningsinsats med 6 vattenbombande helikoptrar, 1 vattenbombande flygplan och 2 spaningsplan pågår sedan igår. Vindarna har hittills varit hårda och brandröken stundtals antagit tornadoliknande former.

Straightway Head Country Hotel med restaurangen Masters högst uppe på Parel Vallei Drive i Somerset West har enligt mediauppgifter brunnit ner till grunden. Våra sydafrikanska grannar bekräftar det per telefon idag, och tillägger att även protea-farmen och 12 hus brunnit ner till grunden men att branden avstannat vid ett område intill toppen på vår gata. Vi har försökt nå vår svenska granne Monika R per telefon för en rapport men inte lyckats.

Branden verkar vara hyggligt under kontroll när detta skrivs på söndag, och den närmaste tiden lär det värsta problemet bli den mängd med aska som nu kommer att täcka alla hus och trädgårdar i brandens omgivningar.

Vi återkommer om/när vi får mer information om branden.

KLICKA HÄR för att se en youtube-film med bilder från släckningsarbetet.

Och HÄR kan du klicka för att läsa mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar