söndag, oktober 02, 2011

I år flyger vi Turkish Airlines till Kapstaden

Härom dagen fick vi en fråga om hur man flyger bäst och billigast till Kapstaden från Sverige. Vi brukar skriva några rader om detta intressanta ämne varje år och här kommer lite färska kommentarer i ämnet.

Det finns inga direktflyg från Sverige till Sydafrika, utan alla flygbolag mellanlandar någon stans i Europa. Vi har i många år flugit med British Airways som avgår vid 15-tiden från Arlanda och sedan flyger vidare direkt till Kapstaden från London ca kl 19.30 och landar ca kl 8 på morgonen dagen efter. Resan London-Kapstaden tar ca 11 timmar. Fördelen med British Airways är bra flygtider, hyggliga priser (ca 8 700 kr t o r) och generösa bagageregler. Resväskan får väga 23 kg, men vi har aldrig haft problem med väskor som vägt ganska mycket mer än så. Dessutom får handbagaget väga hur mycket som helst bara man själv orkar lyfta upp det på hyllan i planet. Man får dessutom ha med en dataväska eller portfölj förutom handbagageväskan. Vill man ta med en extra resväska går det utmärkt och kostar ca 300 kr enkel resa.

Nackdelen med British Airways är kabinpersonalens strejker som har blivit allt vanligare förekommande varje år och orsakar inställda flygningar och allmänt flygkaos. Både våra och andras resväskor har också många gånger missat sina flighter och vart på villovägar i dagar och ibland veckor. Rekordet var Björns väska och golfbag som var försvunna i drygt en månad i samband med öppnandet av Terminal 5 för några år sedan. Dessutom ingår inte British Airways i Star Alliance (världens största flygbolagsallians där bl a SAS ingår), och vi är flitiga samlare av poäng där genom flygningar och kreditkortsköp vilket brukar betala en Europaresa för oss varje sommar. British Airways poängsystem är inte lika förmånligt och insamlade poäng svårare att utnyttja. Till sist har vi haft en väntan på nästan 5 timmar på Heathrow på hemvägen.

På senare år har vi fått upp ögonen för Turkish Airlines mycket konkurrenskraftiga priser, nya fräscha flygplan och fina kabinservice, bl a genom tips från vänner som Åke A och Jacob F. Bytena i Istanbul är smidiga med en väntan på enbart 1,5 - 2 timmar. Så när vi i år hittade flygresor för billiga 7 100 kr t o r Stockholm-Kapstaden kände vi att det var dags att slå till och testa ett nytt bolag. Nackdelen med Turkish är ett "tekniskt stopp" i Johannesburg där passagerarna sitter kvar inne i planet under tiden. Det gör flygtiden till Istanbul längre än den över London (13-14 timmar i s f 11). Men resväskan får väga generösa 30 kg! Dock har handbagaget en maxvikt på 8 kg och ingen extra datorväska eller portfölj är tillåten. Och det går inte att köpa möjlighet att ta med sig ytterligare en resväska. Ömsom vin ömsom vatten gällande bagaget, med andra ord.

Från Stockholm flyger även Lufthansa, KLM och SAS i kombination med South African Airlines, dock med högre priser än British och Turkish. Man kan också flyga kombinationer med olika flygbolag, men då ligger man sämre till om det blir förseningar och missade anslutningar, då flygbolagen ofta inte samarbetar särskilt väl.

Sammanfattningsvis kan man säga att det lönar sig att jämföra priser, och ju tidigare man är ute desto bättre pris. De flesta bolag släpper biljetterna 350 dgr i förväg. Man bör också ta sig en funderare över om priset är det viktigaste, eller om bagageregler, flygtider och komfort också spelar roll för vilket flygbolag man i slutänden väljer.

1 kommentar:

  1. Vi kan rekommendera TA varmt! Vi har faktiskt flugit med dom varje gång sedan vi flyttade hit. Med vi menar jag familjen alltså. Harald flyger med lite blandade bolag när han reser i affärer. Det beror ju på vart han ska, tider och priser.
    Harald tog med sig en cykel (!) hem till Sverige i somras med TA. Fick betala EUR80! Kollade med frakt via en speditör och det skulle kosta ca R13000.
    I alla fall, vi har varit JÄTTE nöjda med TA! Och som sagt bra priser, bra service och bra tider!

    Välkomna hem!

    SvaraRadera