söndag, januari 01, 2012

Unikt besök på The World


The World är namnet på världens största privatägda yacht bestående av 165 lägenheter. Upplägget är av modell bostadsrättslägenhet där alla lägenhetsinnehavare är delägare i båten. Lägenheterna kostar ett antal tiotals miljoner kronor styck och den största är på över 400 kvm. Årsavgiften per lägenhet är ca 3 MSEK. Exklusive mat och dryck som går på ytterligare ca 350 000 kr. Dessutom måste man ständigt ha 65 MSEK i kontanta medel på sitt bankkonto som en likviditetsförsäkring. För att få köpa en lägenhet måste man även rekommenderas av minst tre andra lägenhetsinnehavare.

Båten seglar ständigt världen runt till olika spännande destinationer som lägenhetsinnehavarna själva röstat fram. Och nu under jul och nyår ligger den här i Kapstaden. Båten har en svensk kapten som dessutom är godvän till vår vän Jacob F. Så till vår förtjusning fick vi härom dagen följa med Jacob, Eva och Göran F på ett besök ombord på den fantastiska båten, något som inte är möjligt om man inte har specialtillstånd.
Kapten Erik och flickvän Caroline, som är lägenhetsinredare på båten, tog oss på en fantastisk tur ombord. Det hela sköttes mycket diskret och vi fick tyvärr inte ta några fotografier ombord eftersom detta är privata hem. Men på kommandobryggan kunde vi fotografera och likaså på den avspärrade kajen utanför båten. De övriga bilderna ni ser här har vi fått tillstånd från båten att använda, och har hämtat från deras hemsida.

Båten påminner till stor del om en mycket lyxig kryssningsbåt för ca 700 passagerare. Den mest påtagliga skillnaden är dock att det är betydligt glesare mellan hyttdörrarna. I normalfallen finns här bara ca 150 passagerare ombord, och är alla ombord är det ca 250 personer. Båten har också en fullskalig tennisbana, rejäl putting green, stort spa och fitness centre, konferensanläggning, lyxig livsmedelsbutik och speciella lek- och hobbyrum för tonåringar och barn.

Man har en egen teater och ett flertal eleganta restauranger, förstås. Tidigare fanns här också en driving range med utslag i vattnet och bollar som blev fiskmat när de hamnade i havet. Men den har nu ersatts av en simulator i speciellt rum. Båten har ett eget expertteam ombord som i samråd med lokala experter anordnar spännande exkursioner i varje hamn och båten stannar ofta en längre tid i hamn vilket ger gott om tid för utflykter och äventyr. Givetvis finns här också faciliteter för alla typer av vattensporter.

Lägenhetsinnehavarna är till största delen amerikaner, men två av lägenheterna ägs faktiskt av svenskar. Många är också européer och på sistone har en hel del australiensare köpt lägenheter ombord. Vi fick titta på en lägenhet som är till salu och den var verkligen mycket lyxig och elegant. Två rejäla sovrum med badrum en suite, ett arbetsrum (även det med badrum), ett stort vardagsrum och ett snyggt och välutrustat kök. Den här lägenheten är 120 kvm stor och säljs nu för ca 50 MSEK. De minsta lägenheterna på 30 kvm kostar ca 20 MSEK. Hejåhå!

Ett stort tack till Jacob som tog med oss på den här häftiga upplevelsen!

KLICKA HÄR om ni vill komma till båtens hemsida för att läsa mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar