onsdag, mars 21, 2012

"Plötsligt kan det hända......"

Vännerna Rolf och Kerstin råkade för en tid sedan tyvärr ut för en bilolycka. Ett stort tack till Rolf som här nedan delar med sig av sina erfarenheter från efterspelet.

BRA ATT VETA OM/NÄR EN BILOLYCKA HÄNDER I SYDAFRIKA

Endast ca. 50% av alla fordon har gällande försäkringar vilket betyder:

A. Oavsett om du blir inblandad i en liten eller stor plåtskadeolycka –  Besök den lokala polisstationen och upprätta en AR (Accident Report). Den behövs för att din helförsäkring skall gälla – lita aldrig på att motparten tar på sig ansvaret vid ”krocktillfället”, lämnar dig sin adress, ID etc. Han kommer så gott som i samtliga fall alltid att lämna en egen AR och peka ut dig som vållande. Om inte polisen kommer – fotografera allt, bilar, personer etc.

B. Vid en allvarligare olycka där ditt fordon måste transporteras från olycksplatsen så bestämmer ditt försäkringsbolag hur detta skall utföras. Det är därför viktigt att det finns information på fordonet om vilket försäkringsbolag eller agent som skall kontaktas – se till att dekalen som talar om detta finns på bakre sidorutan – du kan annars själv få stå för transportkostnaderna.

C. Bilförsäkringarna innehåller ett begränsat belopp för Ambulans- transport, akutläkarvård  etc. – bra att veta vilket belopp som gäller. I vårt fall så är beloppet ZAR 5.000, vilket inte räcker långt vid privatvård och AR-ambulans – vi har dock en SOS del med Länsförsäkringar som täcker resten.

D. Det finns ingen ”Trafikförsäkring” i Sydafrika utan samtliga tredjeparts personskador hanteras av ”RAF”- Road Accident Fund. 60 cent per tankad liter drivmedel går till RAF.

Lite erfarenhetsåterföring som kanske kan vara bra att veta.
Mvh / Rolf B.

1 kommentar:

 1. Catarina i Stellembosch har mejlat oss följande kommentar (tack Catarina!):

  "Vid en olycka är det också bra om du gör följande:

  Tar registreringsnummret på den inblandade bilen/bilarna.
  Tar telefonnummer, namn, personnummer på personen.
  Tar telefonnummer och namn på den andra personens försäkringsbolag.
  Ringer polisen på plats för att be dem att komma ut (det kan ta ett tag men det är bra om de faktiskt kommer till platsen) eller i alla fall rapportera vad som hänt. Begär alltid att få ett "case number" eller om detta endast görs när de är tillbaka på stationen ta namn och telefonnummer till konstapeln som kommit ut/som du pratat med.
  Ta namnet på gatan och nummret där olyckan har hänt och eventuella skyltars placering.
  Ta namn, id nummer och telefonnummer till eventuella vittnen.
  Ta kort med mobiltelefonen på hur bilarna står och skador.
  Ringer ditt försäkringsbolag från platsen för att ta reda på om det är något särskilt de behöver. Ibland kan de också skicka ut bärgningsbil om detta skulle behövas.
  Om den andra parten var skyldig så begär oftas deras försäkringsbolag att du ger kvoter från flera olika panelbeaters etc. Om du är den skyldiga så brukar din försäkring ge dig ett ställe dit du måste ta bilen."

  SvaraRadera