onsdag, april 23, 2014

Hur gick det hos Immigrations vid utresan från Sydafrika?

Vi har den senaste tiden haft flera inlägg om de nya visumreglerna som är på väg att införas i Sydafrika, och om de böter och eventuella inreseförbud som drabbar dem som lämnar landet efter det att visumet upphört att gälla.

Nu kan både vi och andra svenska vänner rapportera om vad som faktiskt har hänt vid våra utresor. Samtliga har haft utgångna visum i passen men har också kunnat visa upp inlämningskvitton på ansökningar om förlängning eller andra typer av visum (såsom t ex fyraårsvisum eller permanent residency).

Generade och ursäktande tjänstemän vid passkontrollen på Cape Town International har givit oss bötesförelägganden i storleksordningen R1000-R3000 beroende på hur många dagar man överskridit sitt visum med. Och detta alltså trots att vi kunnat visa upp nystämplade kvitton på sedan länge inlämnade ansökningar om förlängning eller nytt visum. Bötesproceduren tar 5-10 minuter back office på flygplatsen och går på rutin eftersom det är väldigt många resenärer per dag som drabbas av detta. Man uppmanas vänligt att betala denna "administration fee" på den sydafrikanska ambassaden i sitt hemland. När man sedan betalar böterna går ett meddelande via ambassaden till passpolisen och överträdelsen stryks.

Om man får sin visum- eller förlängningsansökan beviljad under tiden man är i Sverige kan man via sin visumagent få dokumentation på detta skickat från Home Affairs i Sydafrika till Sydafrikanska ambassaden i Stockholm som då kan annullera bötesföreläggandet.

Ingen vi talat med har råkat ut för några problem med förnyad inresa. Troligtvis drabbar detta enbart dem som inte kan visa kvitto på inlämnad ansökan.

Stort tack till er som skrivit till oss och berättat vad som hände er vid utresan från Sydafrika!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar