söndag, april 27, 2014

SA firar 20 år av demokrati idag!

Idag är det Sydafrikas nationaldag och även på dagen 20 år sedan landet för första gången höll fria val där alla medborgare, oavsett hudfärg, fick rösta.

I fredags firades detta högtidligt av Sydafrikanska ambassaden i Stockholm med en tjusig tillställning på Sheraton hotell. Drygt 300 gäster var inbjudna och här vimlade ambassadfolk med svenska ministrar, partiledare, vinagenter och hängivna Sydafrikavänner. Festligheterna inleddes med ett seminarium i vinets tecken där olika aktörer från branschen gjorde historiska tillbakablickar för att sedan fokusera kring framtid och utveckling. Maja Berthas från WOSA (Wines Of South Africa) hade anordnat på ett utmärkt sätt.
Därefter tog festligheterna vid och inleddes med sång av den svenska och sydafrikanska nationalsången. Sedan följde tal av ambassadör Marasha, för dagen iförd vacker färgsprakande orange traditionell dräkt, och biståndsminister Hillevi Engström. De avslutade talen med att utbringa en gemensam skål för Sydafrikas framtid. Därefter bjöds en storstilad buffé med sydafrikanska maträtter parade med välkända sydafrikanska viner som de olika vinagenterna bjöd på. På klassiskt sydafrikanskt manér ägnades sedan resten av festligheterna åt musik, sång och spontan dans.
Vackrast på dansgolvet var utan tvekan två damer från ambassaden iklädda vackra traditionella dräkter. Björn mådde som en prins omgiven av ambassadtjänstemännen Emma (informationsansvarig), Penny (tredjesekreterare) och en av de färgstarka danserskorna.

I vimlet sågs också ett flertal svenska ledande politiker, förutom biståndsministern bland andra Stefan Lövén och Jonas Sjöstedt.

När vi gav upp med mätta magar och trötta fötter var dansen och sången fortfarande i full gång. Vilken härlig dag och kväll - ett värdigt sydafrikanskt kalas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar