tisdag, januari 20, 2015

Hela havet stormar...

...kan man definitivt säga om Cape Town och vindistriktens restaurangvärld just nu! Här kommer ett axplock av allt som hänt under det senaste halvåret:

* Restaurangen Pierneef på vingården La Motte i Franschhoek har det senaste halvåret blivit av med både köksmästare Chris Erasmus (öppnat eget, Foliage) och kocken Ryan Cole som flyttar till The Test Kitchen i Woodstock. Michelle Theron kliver upp som ny köksmästare.
* På vingården Spice Route öppnas restaurangen "Bertus Basson at Spice Route". Bertus lämnar alltså Overture på Hidden Valley dagligdags, även om han ska försöka vara där lite då och då. Många undrar hur det nu ska gå för Overture på listan över de 10 bästa restaurangerna i Sydafrika... Restaurangen på Spice Route blir med "country style" än fine dining, och vill vara ett bra alternativ för barnfamiljer.

* Kocken Germaine Esau har lämnat Delaire Graff för att jobba för köksmästare Tanja Kruger på restaurang Makaron på Majeka House i Stellenbosch.
* Franschhoekrestaurangen Ryan's Kitchen har flyttat till Place Vendome i Franschhoek och ändrat sin meny från traditionell fine dining till lättare rätter av tapas-modell.
* Restaurang Carnes ägare Giorgio Nava har öppnat Carne Bistro på 153 Kloof Street, en "lillasyster" till den berömda köttrestaurangen på Keerom Street. På Carne Bistro är menyn mindre, och vissa rätter är hämtade från Navas tidigare restauranger Mozarella Bar och Caffe Milano. Ytterligare en Carne-restaurang ska också ha öppnat i Wynberg.
* Mange Tout på Mont Rochelle i Franschhoek har öppnat igen och heter nu Miko.
* Apprentice Restaurant på Andringa Street i Stellenbosch har stängt, och här finns nu istället Craft Bakery och Craft Wheat and Hops.

* Casparus (Etienne Bonthuys ägare och köksmästare) i Stellenbosch har stängt.
* Efter stängningen av restaurang Sofia's planeras det för nya och spännande projekt på vingården Morgenster i Somerset West. Det ska så småningom, förhoppningsvis redan under 2015, bli restaurang, café, deli och ett boende.
* La Colombe har flyttat från Constantia Uitsig till Silvermist Organic Wine Estate på toppen av Constantia Nek ovanför Hout Bay.
* Köksmästare PJ Vadas, tidigare köksmästare på The Roundhouse i Camps Bay och de senaste åren köksmästare på Camphors på vingården Vergelegen, har lämnat Camphors och öppnat en egen restaurang och ölbryggeri i Cape Town under namnet The Hog House.


PJ Vadas
* Köksmästare Michael Cooke från La Colombe har lämnat restaurangen och istället börjat på - ja, just det - Camphors på Vergelegen! Bytt, bytt, kommer aldrig igen!
* Vergelegen har det inte lätt just nu: vingårdens andra restaurang, Stables, har på ett bräde blivit av med både kocken Gary Richardson (öppnat eget) och restaurangchefen Jason van Heerden (flyttat till Brisbane).
* Ny kock på Stables är Stefan Danz som man knyckt från Babylonstoren. Ja, jag säger då det...
* TV-kocken Jamie Oliver kommer att öppna Jamie's Italian i V&A Waterfront där Sevruga idag ligger.
* Neil Grant och hans affärspartner Barry Engelbrecht (ägare till Burrata) har öppnat Bocca på Bree Street och tagit över River Café på Constantia Uitsig.
* Hard Rock Café har öppnat i Johannesburg, och restauranger planeras nu i Cape Town, Pretoria och Durban.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar