tisdag, januari 13, 2015

Spärrat bankkonto på FNB!


Vår vän Jacob F ringde ikväll och berättade följande rysare, som kan vara viktigt att känna till för er som har tidsbegränsade visum i Sydafrika. 

Jacob har en svensk god vän som varit här i Sydafrika i tre år nu. Vännen har ett visum som går ut i övermorgon, och har av den anledningen ansökt om ett nytt flerårsvisum. Inte direkt förvånande har det ännu inte blivit klart med hans nya visum, och han fick nyligen veta att han därför måste lämna landet innan i övermorgon och stanna utanför landets gränser i sex veckor innan han kan komma tillbaka. Han åker till Sverige och blir borta i två månader. Det har inneburit en hel del problem för honom eftersom han har en anställning här, och även en hyrd lägenhet. Lägenheten har han nu hyrt ut i två månader. Han har ett bankkonto på FNB här i Sydafrika, dit hans lön går in och dit hyresgästen har satt in hyrespengar som kommer in på kontot om några dagar. I kväll lämnar han Sydafrika, men i dag på dagen hade han kontakt med sin bank FNB. Han fick då veta att hans konto och alla tillgångar på det kommer att SPÄRRAS i övermorgon då hans nuvarande visum går ut, eftersom det inte hunnit bli klart med hans nya visum!! Någonstans i FNBs finstilta villkor finns tydligen stöd för att göra på det sättet för någon vars visum går ut. Det hjälpte inte att han kunde visa upp sitt anställningskontrakt och sitt hyreskontrakt för banken. Han tömde förstås det han hade på kontot idag innan han åkte, men han kommer inte att komma åt sina löneutbetalningar och inte heller hyran för två månader som betalats in och är på väg in på kontot. 

Troligtvis finns detta inskrivet i andra sydafrikanska bankers villkor också, och det kan som sagt vara viktigt att känna till för er som har sydafrikanska bankkonton och inte har permanent uppehållstillstånd. Det avgörande är ju om banken känner till att man har ett tidsbegränsat visum och när det löper ut. De flesta banker tar till exempel kopia på pass och visum när kontot öppnas, och då finns ju visuminformationen där redan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar