torsdag, januari 08, 2015

Kulinariska Franschhoek, del 3 - Foliage!


Nu är det dags att avslöja på vilken ny restaurang i Franschhoek vi intog den underbara middagen för en liten tid sedan, under vår andra reportageresa upp till den kulinariska dalen.

Under de senaste åren har vi, och säkert många av er läsare, ätit allt mer fantastiska luncher och middagar på restaurang Pierneef belägen på vingården La Motte i Franschhoek. Mannen bakom restaurangens succé heter Chris Erasmus och har under ett antal år varit köksmästare där, och lyft den till en av Sydafrikas bästa. MEN - nu är den sagan all! I juli öppnade Chris nämligen Foliage, sin egen restaurang i Franschhoek i en rejält renoverad och ombyggd snygg lokal på huvudgatan Huguenot Road, nummer 11 närmare bestämt. Hans fru har ett stort och elegant galleri för all slags konst i lokalen bredvid, och paret uppskattar den dagliga närheten till varandra. Även restaurangens gäster gillar att titta in i galleriet mellan rätterna, och glasdörren mellan lokalerna står öppen för det mesta. 
Chris är 38 år gammal och har alltid vetat att det var just kock han ville bli. När han var 25 år ansatte han Margot Janse på Le Quartier Français och tjatade på henne för att få börja jobba i hennes kök. När hon sa att hon bara hade kvinnor i köket, svarade han att han var uppväxt med bara kvinnor och var beredd att göra vad som helst, till och med sätta på sig en klänning, för att få jobba där. Klänning har han klarat sig undan men han har alltid shorts i köket, har rejäla tatueringar på underbenen och en kalufs som flyttat ner från hjässan till hakan. Han är lättpratad, skojfrisk och full av energi. Om någon av kockarna i Franschhoek är rock ’n roll så är det Chris Erasmus. Sex personer assisterar honom i det öppna köket och förser honom hela tiden med färdiglagade "beståndsdelar" framme vid serveringsdisken. Han lägger ihop rätterna och är sista utpost för allt som lämnar köket. Det är imponerande vilket flyt det är i köket med tanke på att det är knökfullt i restaurangen den onsdagskväll vi är på besök. Och det har det faktiskt varit varje kväll sedan de öppnade i juli! Inga gäster ser ut att behöva vänta speciellt länge på sin mat. 
Ändå är det en ganska stor lokal, och på den långsmala terrassen finns ytterligare ett tiotal bord. Väggarna ut mot den lugna gatan är till stor del öppningsbara glasdörrar, och det tillsammans med takfläktarna gör att det blir svalt och skönt i restaurangen trots att kvällen är mycket varm. På vintern värms lokalen av en pampig öppen spis.
Under sin kock-karriär har han jobbat på flera restauranger i Kapstaden, bl a Myoga och Five Flies, och även i Europa t ex på berömda Michelinrestaurangen Pied à Terre i London. Chris är uppväxt på en fårfarm i Karoos halvöken nordöst om Kapstaden, och den uppväxten har präglat honom. Han kallar sitt kök för ”sustainable comfort cooking, from the forest to the plate”. Stövlarna står i restaurangen, redo för insamlande av läckerheter från skog och mark, vingårdar och köksträdgårdar. På den obebyggda tomten bakom restaurangen bedriver han ”gerilla gardening”, och har även ett trädgårdsland hemma på tomten på kort gångavstånd från restaurangen. 
Rätterna som serveras har tydliga skördeinfluenser, och dekoreras med säsongens bär och färska spröda blad, blommor och örter. En av huvudrätterna vi trakteras är en underbar vegetarisk anrättning med en vacker tvärsnittsskiva ”blomkålsträd” i centrum, i sällskap av diverse aromatiska och elegant anrättade grönsaker. Vi njuter också av en saftig och fin bit yellowtail, en vit fisk som är en av de svåraste fiskarna att anrätta utan att den blir torr och överstekt. Men inte här, inte! Och den får ett ovanligt, men mycket delikat, sällskap av karamelliserad banan. Mums! Maten är innovativ med små överraskningsmoment, och dekorerad med färgglada och dekorativa växter. Chris drar sig heller inte för ett och annat molekylärt inslag som yoghurtpulver och karamelliserat mjölkskinn, och som pricken över i är serveringskärlen vackra och okonstlat stilrena i glaserat stengods i olika färger. 
Det här är en restaurang ni snarast måste uppleva! Öppet alla dagar utom söndagar, och hemsidan hittar ni HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar