onsdag, mars 23, 2016

Akta er för internetbedragarna!


Just nu översvämmas många e-postkonton av mejl som ser ut ungefär så här:

Your credit card has been billed for $901,74. For the details about this transaction, please see the ID: 85643059-85643059 transaction report attached.
NOTE: This is the automatically generated message. Please, do not reply. 

Under meddelandet finns en klickbar länk till en fil, ofta av typen zip eller helt enkelt bara ett vanligt word-dokument.

Den spontana reaktionen är ju "Men vad är detta?!? Någon har dragit 7 420 kronor från mitt kreditkort! Det här måste jag genast kontrollera." Och det är precis vad internetbedragarna vill att du ska göra. Om du öppnar den bifogade filen på din dator, mobil eller surfplatta så laddas automatiskt ett datavirus eller så kallad "spyware" ner som kan orsaka stor skada. ÖPPNA ALDRIG EN BIFOGAD FIL I ETT MEJL, såvida du inte känner avsändaren personligen! Och faktiskt - även om du känner personen bör du först ta kontakt med avsändaren i fråga och stämma av att den bifogade filen är ofarlig, eftersom det inte är ovanligt att e-postkonton kapas av skurkar som sedan sänder ut virussmittade meddelanden till alla på kontoinnehavarens adresslista. I värsta fall kan det ofrivilligt nedladdade programmet innebära att din dator kapas av bedragarna, och du utpressas att betala pengar för att de inte ska radera allt innehåll på datorn. Vissa program kan också möjliggöra för avsändaren att läsa av dina inloggningsuppgifter och lösenord, eller kontrollera ditt e-postkonto för att skicka ut smittade mejl i ditt namn.

Om bedragaren utger sig för att komma från ett företag som du är kund till ska du börja med att kontrollera avsändarens e-postadress. Den kommer inte att likna företagets officiella, och för att vara extra säker kan du kontakta företaget och fråga om de har skickat dig mejlet. 

När du öppnat ett mejl som du misstänker kommer från en bedragare ska du alltså INTE klicka på och öppna den bifogade filen, utan helt enkelt bara kasta mejlet i papperskorgen. Då kan mejlet inte orsaka någon skada på din dator.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar