måndag, mars 28, 2016

George Jardines nya kulinariska projekt

Nu i mars har Stellenbosch äntligen fått en riktigt bra fine dining restaurang inne i staden. Det är välkända kocken George Jardin (från Jordan, ni vet) som slagit upp dörrarna till sin lilla intima krog Jardine på Andringa Street, nästa ända borta vid Dorp Street.

Fig with gorgonzola
Vi gjorde ett besök härom kvällen tillsammans med vännen Tomas N och blev mycket glatt överraskade. Man får en känsla av att vara gäst hemma hos George själv. Lokalen är liten och hemtrevlig, och George står själv i det lilla köket och lagar personligen alla rätter tillsammans med två medhjälpare. Menyn, som förändras varje vecka, är liten med enbart tre alternativ av förrätter, varmrätter och efterrätter. Man väljer mellan en vegetarisk, en fisk- och en kötträtt, och bland efterrätterna mellan en osttallrik, en chokladvariant och en frukt/bär-dominerad. Och mer behövs inte i vårt tycke om allt är lika delikat som här. Två rätter kostar R280, tre rätter R320 och sexrätters avsmakningsmeny R420, vilket är mycket prisvärt för denna typ av fine dining i vindistrikten.

Medan vi väntade på maten njöt vi av varm ciabatta direkt från ugnen, i sällskap med lite mild, fin aioli. Enkelt och jättegott!

Potato mushroom cannelloni
Kvällens vinnare blev vid vårt besök de båda vegetariska rätterna: "Grilled black mission fig with gorgonzola, walnut crumble and buffalo milk labneh" till förrätt, och till huvudrätt den rent himmelskt goda "Fried potato and mushroom cannelloni, raclette, potato and black garlic puree, dried onion and pumpkin seed butter" med lite tryffelolja och rostade frön på toppen. Huvudrätten var utan vidare den godaste vegetariska rätten vi ätit i Sydafrika under våra elva säsonger här.

Passion fruit meringue
Den ljuvligt välkomponerade "Passion fruit meringue with lavender short bread, soft nougat, passion fruit curd and sorbet" vann med en noslängd bland desserterna, före "Valrhona chocolate torte, warm chocolate mousse, white chocolate cream" även om vi är hängivna chokladälskare.
Chocolate torte
Vinlistan är även den liten men välvald, med humana priser på främst lokala viner från Stellenbosch. Vid vårt besök var servicen trevligt välkomnande men lite ouppmärksam, vilket kanske kan betecknas som inkörningssvårigheter med tanke på att de nyligen slagit upp dörrarna. Jardine har öppet för lunch (kl 12.00-14.00) och middag (kl 18.30-20.00) onsdag till lördag. För lunch betalar man R160 för house salad och huvudrätt (tre val), och vill man ha efterrätt läger man till R65.

Det här är en liten fin krogpärla vi kommer att återvända till med glädje framöver!
HÄR hittar ni krogens hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar