fredag, februari 24, 2017

Glasögonprojektet 2017

Glasögonprojektet är i full gång och har så varit sedan säsongsstarten 28 januari.
Hittills har vi genomfört fyra av fem "SPEC Days" som vi kallar det när vi åker upp till Stellenbosch och kåkstaden  Kayamandi.
Dit tar vi med mängder av skänkta glasögon men även optiska mätinstrument och annan kvalificerad utrustning. Nu har vi hållit på med dessa SPEC Days i Kayamandi i 6 år och det är fortfarande ett lika givande och tacksamt arbete som när vi gav bort det första paret glasögon 2012. Sedan dess har vi utvecklat och förfinat arbetet ganska väsentligt. Vårt eminenta optikerpar Bettan och Janne har till exempel på något märkligt vis lyckats få hit ner från Sverige ett tungt och skrymmande mätinstrument som avsevärt förenklar processen. Detta gör dessutom testerna betydligt säkrare.
Sedan förra säsongen får vi också hjälp av Dr Nico van Helsdingen, en ögonläkare i Somerset West, och Jean Pierre van Zyl som är optiker i Stellenbosch. Samarbetet med dessa två gör att vi inte längre behöver säga "Tyvärr vi kan inte hjälpa dig!" när vi stöter på ögoninfektioner eller misstänker svårare ögonsjukdomar. Genom samarbetet med vår sydafrikanske optiker har vi nu också möjlighet att ge rätt glasögon även till personer med mycket komplicerade synfel.
Hittills denna säsong har vi, när en Spec Day återstår, testat cirka 480 personer. Av dessa har vi kunnat ge glasögon till ungefär 420 personer, 17 personer har skickats vidare till "vår" optiker JP van Zyl för konsultation och tio personer har remitterats till "vår" ögonläkare Nico van Helsdingen för utredning och behandling. Behöver ni själva glasögon eller konsultera en ögonläkare? Kontakta då gärna en av dessa två och berätta att ni sponsrar det svenska glasögonprojektet. Kontaktdata hittar ni här i spalten till höger.I samband med läkarbesök här i Somerset West kan det i vissa fall behövas hjälp med att skjutsa folk
mellan Kayamandi och Somerset West och tillbaka. I år har vi inplanerade läkarbesök följande tider:
28 februari, 6 april samt 26 april. Den 28 februari klarar jag, Björn, av transporten med egen bil men för besöken 6 respektive 26 april vore det bra om vi kunde få hjälp med ytterligare en transportör. Mejla mig på info[at]egi.se om ni kan hjälpa till.

Kärntruppen i projektet består av Bettan & Janne samt jag själv, Björn. Men..... utan alla våra hjälpsamma volontärer från vår "svenskkoloni" skulle vi definitivt inte klara av det som krävs. För att kunna genomföra en lyckad "Spec Day" behövs förutom oss tre ett minimum av sex stycken svenska och två till tre sydafrikanska volontärer. TACK ALLA SOM SÅ VILLIGT STÄLLER UPP OCH GÖR ETT JÄTTEBRA JOBB!!! ETT MYCKET STORT TACK OCKSÅ TILL ER SOM SAMLAR IN GLASÖGON OCH/ELLER DONERAR BIDRAG TILL VERKSAMHETEN VIA FREDAGSGOLFEN ELLER PRIVAT. Fler bilder från säsongens Spec Days hittar ni HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar