måndag, februari 06, 2017

Krugerparksafari i hemmiljö

Från vännen Thomas H har vi fått denna spännande rapport om ett oförglömligt vildmarksäventyr i Krugerparken. Och vi tackar lite extra för Sydafrikabloggens nya epitet ”husorgan”. Det är verkligen roligt när våra inlägg kan resultera i möjligheter till fina upplevelser för bloggens läsare.

I vårt " husorgan" Sydafrikabloggen läste vi om att sydafrikanska Peter Frankel hade kvar några platser på sin resa till Krugerparken. Vi var där uppe för cirka 15 år sedan och kände att vi ville återse denna vackra nationalpark med dess mångfald av djur, fåglar och växter.Så på lördagen den 28 januari begav vi oss iväg (förutom oss herrskapen Lindblom, Blomqvist samt Eskil Lundmark). Vi flög på morgonen med SA Express och ett av deras turbopropplan med direktflyg till Hoedspruit cirka 1600 km. Vi landade på en mycket idyllisk liten flygplats med världens vänligaste personal och en vacker ankomsthall i form av en trädgård. Nästan lika idyllisk som Halmstad Airport...


Efter lite proviantering i staden Hoedspruit bar det iväg till Peters familjs farm vid namn Kwenga. Denna ligger i anslutning till Krugerparken. Vid ankomsten hälsades vi välkomna med vacker stämmosång av deras personal samt Peters syster och svåger och deras åttaårige son. Efter en lätt lunch (mycket näringsrik) bar det iväg på safari.
Deras farm är på cirka 3000 hektar så den räcker onekligen till. Vi såg diverse djur, bl a noshörningar, giraffer, etc. Peter är uppväxt på en farm så han har en fantastisk kunskap om djuren, växterna och fåglarna. Men inte bara kunskap utan en fantastisk förmåga att berätta på ett roligt och intressant sätt om det. Som vi lärde oss, och även lärde oss att uppskatta naturen med alla dess under! På kvällen satte vi ute och lät oss väl smaka av en riktig sydafrikansk braai under ledning av deras mästerkock Solly. Och vi fick ta del av Peters spännande bakgrund och livet på landsbygden i SA. Vi avslutade kvällen inte med en brandy utan med en nattsafari. Spännande!

På morgonen cirka kl 06 var det avfärd för ny safari. Efter ett par timmar bjöds en delikat frukost arrangerad av Solly vid en vacker flod. Varför smakar alltid mat bättre ute i det fria? Sedan begav vi oss via Orpen upp till campen Satara i mellersta Kruger. Familjen Frankel äger där en lodge med ett antal småhus där vi blev väl inkvarterade. För säkerhets skull var även mästerkocken Solly med så att vi kunde bli väl förplägade. Resan tog cirka 2,5 timme och maxfarten var 50 km med många stopp för att se djur.

Väl framme var vi snart ute på de viltrika markerna. Vi såg fåglar (Peter kunde berätta om alla och svara på alla frågor!) och nästan alla Big Five. Leopard såg vi inte. Sedan åter till deras lodge för en gin & tonic samt middag. Utanför fanns det ett vattenhål med mängder av springbok, gnu, vårtsvin, etc. Vi fick oss dessutom dramatik till livs då ett litet sturskt vårtsvin kom för nära hyenorna. Vilken snabbhet de visade och tyvärr tog hyenorna det lilla vårtsvinet. Men så är naturen!



Sedan följde flera morgon- och kvällssafaris. Vi såg 45 olika arter av fåglar samt 25 olika arter av djur, med andra ord en enorm mångfald. Parken är så här års synnerligen grön och frodig så det var lite svårare att finna lejon, men det gick. Vi upplever att Kruger är helt enastående på mångfalden av djur, nog bäst i Afrika. Tanzania med Serengeti har inte den bredden men däremot större antal av varje djurart, typ buffel. Vi tyckte dessutom att det inte var speciellt många besökare där trots högsäsongen. Det var det säkert men parken är 35 mil lång och ca 25 mil bred.
Vi tycker att denna resa var så bra för vi var en liten grupp med en utomordentligt duktig ledare där vi själva fick styra vad vi ville se. Dessutom var det en hemmiljö och inte ett hotell. Att resorna blev minimala till följd av att vi kunde flyga så nära vår destination är en stor fördel. Flyget kostar något mer, men det är det väl värt.

Har ni chans och lust så kontakta Peter (för övrigt gift med allas vår Anna Becker, svensk golf pro på Devonvale) så kanske ni kan följa med vid nästa tillfälle.

Peter Frankel nås enklast på e-postadress peteboy1957@hotmail.com eller telefon +27 72 178 8596. Stort tack för fint resereportage, Thomas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar