onsdag, februari 01, 2017

PADS-projektet utvidgas till Skolprojektet!


(För dig som inte är regelbunden läsare av bloggen, och inte känner till vårt PADS-projekt sedan tidigare, vill vi hänvisa till utförlig projektinformation som du finner HÄR.)

Nu är det ett bra tag sedan vi skrev om PADS-projektet här på bloggen, men som vanligt har aktiviteterna ändå rullat på i god fart. Vartefter vi når alltfler skolflickor i behov av våra PADS-kit och hittar fler distributionsvägar gör vi också nya erfarenheter och försöker förfina och utveckla verksamheten.

En mycket frustrerande erfarenhet vi gjort är att det ibland finns fler hinder för flickorna att gå i skolan än bara bristen på mensskydd. Ibland har de vuxit ur sin skoluniform och har inte råd att köpa en ny. Det kan också vara mycket svårt för föräldrarna att ha råd med skolavgifter och skolmaterial. I ett annat fall förstod vi att några barn inte har råd med skolbuss och får gå i timmar varje dag i ur och skur för att komma till sin skola. Och skolor på närmare håll har alltför höga skolavgifter eller en annan studieinriktning än den de nu har. Och då känns det förstås frustrerande att bara kunna hjälpa till med EN pusselbit (i form av ett PADS-kit) när det fattas andra pusselbitar för att de ska kunna stanna kvar i skolan.

Efter mycket funderande och diskuterande har vi därför fattat beslutet att utvidga PADS-projektet och ta ett större grepp om barnens/ungdomarnas skolgång än vi hittills gjort. På detta sätt kan vi stötta de behövande med att undanröja olika typer av hinder för att de ska kunna gå i skolan, skaffa sig en bra utbildning och därmed få en god start i livet. PADS-kitet med de tvättbara bindorna och de högkvalitativa bomullstrosorna kommer även fortsättningsvis att vara basen i vårt projekt, men framöver kan vi ta ett helhetsgrepp när vi blir varse att det även finns andra hinder för skolgång. Det här öppnar också nya och spännande samarbetsmöjligheter till exempel när det gäller att nå fram till fler behövande barn och ungdomar, och även nå ut till fler tänkbara donatorer.
Ingenting ändras förstås i projektets grundförutsättningar. Varje donerad krona eller sydafrikansk rand kommer fortfarande gå direkt till behövande skolbarn utan något som helst avdrag för administration, löner, transporter, bankavgifter eller andra administrativa kostnader. Den geografiska målgruppen för projektet finns fortfarande i vår närhet här i Kapstadens vindistrikt, och då främst i The Helderberg Basin (Somerset West, Strand, Gordons Bay och Macassar) och i Stellenbosch.

I de kommande veckorna har vi nu bokat in möten för att träffa ett antal potentiella samarbetspartners som vi hoppas kunna finna samverkansmöjligheter med inom ramen för Skolprojektet. Vi återkommer med mer information efter våra möten.

Vill du stötta Skolprojektet?
Projektets eget konto och bankgiro är samma som vi tidigare hade för PADS-projektet, dvs:

- ICA-banken kontonummer 9272 2682192 (kontoinnehavare Samira Wingårdh-Waenerlund)
- Bankgiro 5299-9869 är kopplat till kontot ovan, och då är det OCR 927226821928 som gäller.
Alla bidrag, såväl stora som små, är lika välkomna.

TACK kära vänner!
Tillsammans gör vi STOR skillnad!

2 kommentarer: