söndag, november 26, 2017

Ett "skitbra" inlägg

Härom dagen kom vattenräkningen och den var på - 8 sydafrikanska rand (cirka fem spänn!)!!! I ärlighetens namn ska sägas att räkningen innehåller några dagar i början av perioden då vi inte hade kommit ner hit ännu, men den är ändå ett skönt kvitto på att våra ansträngningar att spara vatten har givit utdelning.

Vad har vi då gjort här hemma för att spara vatten? Tja, inte så revolutionerande förändringar egentligen.
1. Köpt dricksvatten
Till att börja med så köper vi dricksvatten i femlitersdunkar i livsmedelsaffären, eftersom vi och många andra är lite fundersamma på dricksvattenkvalitén nu när vattennivån i dammarna är så låg. Det prataes på radion härom dagen att det inte är farligt att dricka vattnet trots att det ibland både luktar lite konstigt och är aningens grumligt. Vi föredrar ändå att dricka "köpevatten" i det här läget.

2. Förändrad toalettspolning
Våra toaletter är av den gamla sorten med bara ett läge på spolningsmängden. För att i någon mån råda bot på det har vi lagt en tegelsten i vattentanken på toaletten så den fylls med en mindre mängd vatten. Nu när det kom häftigt regn nyligen lyckades vi samla in flera hundra liter vatten som vi nu behöver använda, och har de senaste dagarna därför spolat med regnvatten som vi hällt på femlitersdunkar. Då står det väldigt klart att en spolning, om man gjort "nummer två", faktiskt gör slut på en hel femlitersdunk trots tegelstenen. Då får man sig en tankeställare... Vi använder inte heller längre våra toaletter som papperskorgar för nedspolning av snytpapper, hårtussar, etc.

3. Regnvattenanvändning
Regnvatten används till tvätt av händer, vattning av blommor inne och ute, biltvätt, sköljning av disk innan den sätts i maskinen, och mycket annat. Baljor med regnvatten för handtvätt finns alltid i kök och badrum, ungefär som vi båda minns från barndomen då vi spenderade somrarna på lantställen utan rinnande vatten.

4. Skölj i balja isf under rinnande vatten
Grönsaker, bär och frukt sköljer vi inte längre under rinnande vatten utan i balja. Vattnet används sedan till handtvätt eller skölj av geggiga tallrikar innan de sätts i diskmaskinen (maskinen klarar förstås hur grisiga tallrikar som helst, men eftersom den körs mer sällan nu är det inte kul när det börjar lukta gammal mat ur maskinen innan den är körd).

5. Power shower
Våra duschar är numera nedskurna till s k "two minute power showers" och det funkar alldeles utmärkt. Kallvattnet innan duschen blir varm fångas upp i en stor plastbalja på duschkabingolvet och används på samma sätt som regnvattnet.

6. Röd tejp på alla kranar
Som en påminnelse sitter lite röd tejp på våra kranar, så man tänker till en extra gång innan man tar vatten från kranen. Ofta går det jättebra att skopa upp lite regnvatten från tunnan i köket istället.

7. Köpt lite mer underkläder och strumpor
Genom att öka på förrådet av ovanstående kan det få gå lite längre tid mellan tvättarna och maskinen blir ordentligt full också.

8. Köpt in mer våtservietter och handdesinfektion
I vissa lägen räcker det alldeles utmärkt i stället för tvätt med tvål och vatten.

Summa summarum så känns det inte så dramatiskt, utan vi upplever att vi med ganska drägliga åtgärder kunnat spara väldigt mycket vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar