söndag, november 05, 2017

Helen Zille - i vattenbristens tider

På Western Cape Governments hemsida kan vi läsa mer om vattenbristen, och självaste Hellen Zille, Kapprovinsens regeringschef, svarar på frågor i ämnet. Bland annat framgår följande bakgrund till de 87 liter man önskar att vi alla har som en maxgräns för vattenförbrukning per person och dygn för att spara på vårt dyrbara vatten som hotar att ta slut nu under den torra årstiden i Kapstaden:

Will we run out of water?


Not if the City reaches its supply augmentation targets in time and everyone stays within (and preferably below) the daily use limit of 87 litres per person.

This means:

A shower to the maximum of 2 minutes (20 litres);
Drinking water (2 litres);
Daily hygiene – brushing teeth, washing hands etc. (4 litres);
Doing the dishes and laundry (23 litres);
Three toilet flushes (27 litres).

The above usage totals 80 litres (a further valuable saving of 7 litres per person per day).

In short, we have to reduce our consumption and produce more water. If we do enough of both we will make it through the summer of 2017/18.


När vi tittar på ovan sammanställning kan vi konstatera att vi två med bred marginal faktiskt håller oss under de stipulerade 87 litrarna per dygn utan att behöva anstränga oss alltför mycket. Några basala saker har vi införskaffat för vårt nya, vattensnål liv, är t ex: 
- ett antal tunnor och stora hinkar (med tillhörande lock) som vi ställer under våra stuprännor för att samla in regnvatten,
- en stor balja som vi ställer i duschen för att samla in det första duschvattnet innan det hinner bli varmt,
- extra våtservetter och handdesinfektion som vi har i handväskor, bilarna och hemma för att vara extra noga med handhygienen,
- några stora plastbaljor att ha i köket för att skölja frukt, grönsaker och annat i vid matlagning, isf att skölja dessa under rinnande vatten.
På detta sätt sparar vi in en hel del vatten som vi kan återanvända på olika sätt såsom blomvattning, biltvätt, etc.
HÄR kan ni läsa hela artikeln med Helen Zille. 

För dem av er som vill lyssna på och se Helen Zille i verkliga livet och bor här i Somerset West kan vi tipsa er om en "fundraising dinner" redan nu på fredag, den 10e november, på The Lakehouse Restaurant belägen på Reunion Drive i Somerset Lakes Estate. Restaurangen drivs av paret Paula och Dan som sedan 2013 även äger och driver Southeys Bistro & Wine Boutique (fd Manuka) på Main Road i Somerset West. KLICKA HÄR för att komma till sidan där ni kan boka in er för middagen med Helen Zille. R330 per person kostar middagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar