måndag, november 13, 2017

Sydafrikanen som vill rädda jorden och erövra rymden


I bokhögen på nattduksbordet ligger bland annat "Elon Musk" som vi just läst ut, skriven av Ashlee Vance, välkänd amerikansk kolumnist. Boken har undertiteln "How the billionaire CEO of SpaceX and Tesla is shaping our future" och är en biografi om sydafrikanen Elon Musk och hans helt osannolika visioner och bedrifter sedan han som 17-åring helt ensam utvandrade till USA via Canada med bara lite växelpengar på fickan. Hans unika personlighet, hans sanslösa driv och vad han hittills redan åstadkommit får den ofta förekommande jämförelsen med Apples Steve Jobs att blekna. Elon Musk drivs av en besatthet att rädda vår planet och även erövra planeten Mars för att göra oss människor till en "multi-planet civilization". Denna vision påverkar allt han ger sig i kast med - från elbilar till rymdraketer och på sistone underjordiska nätverk av helautomatiserade biltunnlar för att minska bilköer och avgasproblem i storstäder (ni måste bara se den långa intervjun med honom på TED från i april i år där han berättar om det projektet - KLICKA HÄR!). År 2008 tog denna besatthet honom så långt att han var ytterst nära att förlora hela sin förmögenhet, men genom slug taktik tog han sig ur knipan bara timmar innan konkursen skulle varit ett faktum. HÄR finns en spännande 10 minuter lång film om och med Elon Musk där man får en bra inblick i hans person och hans verk - hittills.

Åter till biografin: boken är mycket välskriven och författaren har fått Elons välsignelse att skriva den, men utan att han har fått något som helst inflytande över innehållet. Boken är till stor del baserad på intervjuer med Elon, hans närstående och människor som arbetat med honom genom åren och i hans olika företag där SpaceX och Tesla är de mest kända. Det är inte en odelat positiv bild som målas upp av honom, men hans person och vad han åstadkommit under så kort tid är fängslade läsning.

HÄR kan ni se en fascinerande dokumentär från en av de senaste raketuppskjutningarna med SpaceX Falcon9. Dessa uppskjutningar görs ungefär en gång i månaden numera och är transporter ut i rymden av satelliter, förnödenheter till rymdstationer, och så småningom även av astronauter. Allt till ungefär en tiondels kostnad av vad NASA, ryssar och kineser tar för samma jobb.

Vi kan varmt rekommendera boken som är mycket välskriven och underhållande, och sedan är det ju extra kul att både Elon och faktiskt även bokens författare Ashlee Vance är sydafrikaner från början. Boken finns att köpa i pocket överallt där böcker säljs i Sverige, och antagligen också i Sydafrika får vi hoppas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar