torsdag, november 09, 2017

Skaffa sydafrikanskt körkort


Inom fem år efter det datum då man beviljats permanent uppehållstillstånd i Sydafrika måste man ansöka om sydafrikanskt körkort. Då är det inte längre tillräckligt att köra bil med ett svenskt körkort, inte ens i kombination med internationellt körkort.

Som vanligt i den sydafrikanska byråkratin är det lite av en process att skaffa körkortet, men HÄR på sajten ExpatCapeTown.com (en organisation för utlänningar som arbetar i Cape Town) finns mycket bra information som beskriver hur man går till väga och alla dokument man behöver införskaffa för att lämna in. Läs under rubriken "Converting Foreign Drivers Licences Step by Step".

Ett av de dokument som ska införskaffas om man har ett körkort på annat språk än engelska, vilket vi svenskar ju har, är en "translation of the licence by your embassy/consulate". Det står inget om detta på myndighetens webbsida men så är förstås fallet eftersom myndigheterna annars inte kan förstå vad som står på det svenska körkortet (det KAN ibland fungera med att visa upp ett internationellt körkort när man ansöker om det sydafrikanska, men inte alltid). Men OBSERVERA: den svenska ambassaden i Pretoria och det svenska konsulatet i Cape Town kan INTE hjälpa till med denna översättning, utan den måste beställas från Transportstyrelsen i Sverige som skickar den till folkbokföringsadressen. Detta gör man på telefonnummer 0771-81 81 81 (+46 771 81 81 81 från utlandet). Man får då begära att de skriver ut en bestyrkt (undertecknad och stämplad) engelsk översättning av körkortet, och glöm inte att påpeka att det inte är ett internationellt körkort ni behöver för då säger de snabbt att de inte kan hjälpa till. Transportstyrelsen kallar detta för ett "certifikat", och hanteringen är helt manuell vilket innebär att varken telefonsamtalet, ärendet eller själva certifikatet loggas i systemet. Det ska ta några dagar att skicka ut (går med A-post) men när vi själva inte hade fått något efter en vecka fick vi ringa in igen och starta hela processen från början eftersom de inte kunde se om något blivit gjort och utskickat. Hmm...det är inte bara i Sydafrika som myndigheternas ärendehantering lämnar en del övrigt att önska, minsann.

Hela processen tar cirka 6-10 veckor, så se till att vara ute i god tid inom ramen för fem år efter utfärdandedatumet som är skrivet på det permanenta uppehållstillståndet.

Vi avslutar med en kul anekdot: vi blev stoppade av sydafrikansk polis en kväll i körkortskontroll, och Björn visade då upp sitt svenska körkort. Polismannen tittade en stund på körkortet och kunde ju i praktiken inte begripa ett enda ord. Men han log vänligt när han lämnade tillbaka det och önskade "Have a good evening, Mr Korkort". Det tog en liten stund innan vi fattade att han trodde det var Björns efternamn som stod med versaler högst upp på körkortet - "KÖRKORT".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar