fredag, januari 19, 2018

VIKTIGT! "Day Zero now likely to happen – new emergency measures!"


Från den 1 februari kommer City of Cape Town att implementera vattenrestriktioner på nivå  6B. 

Detta innebär framför allt en nedskärning av den maximala tillåtna vattenanvändningen till 50 liter per person och dag. Hushåll som använder mer än 6000 liter per månad kommer att påföras straffavgift. Detta och mycket mer meddelade City of Cape Town igår - läs hela skrivelsen HÄR!

Det här är bland annat en konsekvens av att hela 67 % av huhållen i Kapstaden med omnejd inte respekterat begränsningen om 87 liter per person och dag hittills. Day Zero är nu satt till den 21 april och risken att vattnet då stängs av anses vara "very likely". Istället kommer man att få hämta vatten (eventuellt mot en avgift) på särskilda hämtningsställen. Dessa håller nu på att planeras och förberedas av City of Cape Town och kommer att utannoneras i nästa vecka.

Vi har skrivit om vattenbesparingstips som inkommit från er alla tidigare här på bloggen. Ni som missade det viktiga inlägget då finner det HÄR!

Fin suckulent - både i våra krukor och på många golfbanor
Ett enkelt sätt att spara mycket vatten per dag är att åtgärda mängden vatten vid spolning av toaletten med dessa åtgärder:
* Lägg en tegelsten i toatanken så blir den full med en mindre mängd. Vi har också sänkt nivån på flottören så vattentillförseln stängs av tidigare vid varje påfyllning.
* "If it's yellow let it mellow, if it's brown flush it down." Det är inte så läskigt som det låter och det finns kemikalier att hälla i toalettstolen om man tycker sig känna obehagligt lukt. Vi som är uppväxta med torrdass, åtminstone på sommaren, är nog inte lika känsliga som andra.

Ett annat enkelt knep är att ha en stor bunke under händerna när man tvättar dem. Använd sedan tvålvattnet i bunken till att t ex skölja tallrikar, bestick och glas innan dessa ställs i diskmaskinen, eftersom denna körs mer sällan och det annars kan börja lukta riktigt läskigt ur maskinen när geggiga husgeråd hettas upp i det varma vädret.

Vi har också ersatt de flesta blommorna i de få utomhuskrukor vi har kvar med härdiga suckulenter som kräver minimalt med vatten. Resten av vår trädgård får sedan förra säsongen inget vatten alls - det som inte överlever ska vi uppenbarligen inte ha kvar, helt enkelt.

Nu kraftsamlar vi, gott folk! Nu är det allvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar