söndag, januari 28, 2018

Kapstadens vattenbrist i svensk press

Day Zero, det vill säga det datum då vattnet i våra vattenledningar här i Kapstaden riskerar att stängas av, tidigareläggs alltmer. Enligt de enaste beräkningarna ska det nu inträffa redan den 12 april. 

Vad som händer när detta blir verklighet är inte riktigt klarlagt. Enligt den information vi fått fram kommer vattnet att, åtminstone tidvis, stängas av i Kapstadens förorter men inte inne i stadskärnan. Vi som bor här i vindistrikten kommer med andra ord att drabbas. Redan den 1 februari, alltså nu på torsdag, sänks den tillåtna vattenmängden från 87 liter per person och dag till 50 liter (läs mer om det i vårt tidigare blogginlägg HÄR). På vår egen senaste vattenräkning från den gångna månaden kunde vi räkna ut att vi själva redan nu minskat vår egen förbrukning till i genomsnitt 43 liter per person, men det är förstås lättare för oss som bara är två vuxna att vattensnåla än för en aktiv barnfamilj med stora mängder tvätt, disk, matlagning, med mera.

I butikerna märks det tydligt att alla förbereder sig för det värsta redan nu, med tanke på att Day Zero tidigareläggs hela tiden. Regnvattentankar, campingduschar och små portabla vattensnåla campingtvättmaskiner är slut sedan länge i specialbutikerna, och handdesinfektionsmedel och våtservietter har en strykande åtgång. Det blir också allt vanligare med tomma hyllor där det tidigare stod femlitersdunkar med dricksvatten.

På facebook finns en intressegrupp med namnet Water Shedding Western Cape. När vi gick med i gruppen för några månader sedan var vi närmare 100 000 gruppmedlemmar redan. Nu är medlemsantalet nästan 150 000. HÄR delas råd, tips och information mellan gruppmedlemmarna, och boende i andra delar av regionen och landet erbjuder hjälp och assistans av olika slag.

Under den gångna veckan har även svensk media fått upp ögonen för vår extrema och akuta vattensituation. Det har skrivits en hel del i dagspressen och i förrgår tog man även upp ämnet i TV4 i programmet Nyhetsmorgon - HÄR kan ni titta på det inslaget på TV4 Play.

HÄR kan ni lyssna på (och öven läsa) ett reportage om ämnet som Sveriges Radio publicerade härom dagen.

På Aftonbladets sajt publicerades ett reportage i ljud och bild i fredags, och det hittar ni HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar