fredag, juni 01, 2018

Coop Mer fortfarande bästa kort utomlands

Gamla kortutseendet
Nya kortutseendet
 Nyligen publicerades en undersökning i banken Avanzas nättidning Placera om bästa bankkort att använda utomlands. Och föga förvånande för oss utnämndes kortet Coop Mer (fd Coop MedMera Mer) till bästa och billigaste kort. Det är det kort vi sedan två år nu rekommenderat er bloggläsare att skaffa om ni reser mycket utomlands - se vårt tidigare blogginlägg HÄR. Precis som vi kan inte tidningen hitta något annat kort på marknaden som saknar både uttagsavgift och valutaväxlingsavgift (valutapåslag i procent). Här är en liten uppställning med korten som ligger närmast i jämförelse.



Men vad som inte framgår i artikeln är att Coop-kortet dessutom ger bonus vid inköp även i alla andra butiker än bara i deras egna - i hela världen! Denna förmån tog ICA-kortet bort för några år sedan, vilket innebar flera tusen kronor om året i missad bonus för vårt hushåll på två vuxna. ICA-kortet ger alltså bara bonus på inköp i sina egna svenska butiker numera.

Den några tior högre årsavgiften på Coop-kortet tjänar man troligtvis in redan på första eller andra köpet. Om man som vi är utomlands cirka halva året är det valutaväxlingsavgifter och uttagsavgifter som gör den stora skillnaden och ackumuleras till höga belopp.

I artikeln tipsas om att man ska sätta in pengar på Coop-kortet i förväg för att uttag inte ska belasta den inbyggda krediten och ge ränta på uttaget från dag ett. Detta är bara aktuellt för bankomatuttag och alltså inget man behöver tänka på om man bara använder kortet i olika inköpsställen. Men om man vet med sig att man kommer att göra bankomatuttag under sin resa är det bra att se till att man har pengar insatta och ligger på plus på kontot.

HÄR hittar ni nättidningsartikeln!

Och HÄR finns mer info om, och länk till ansökningsformulär för, kortet Coop Mer. Passa på att skaffa kortet redan nu i god tid innan nästa säsong i Sydafrika. Coop bjuder på första årsavgiften.

Vi är jättenöjda med våra kort och har dessutom cirka två tusen kronor i bonus att handla mat för till vårt tomma kök när vi varje år kommer hem till Sverige efter säsongsanvändningen av korten i Sydafrika. Och vill man inte använda bonuspoängen till matinköp kan poängen istället omvandlas till värde- eller rabattcheckar hos Coops partners, t ex Polarn O. Pyret, SF Bio, Liseberg, SAS och Nordic Choice.

2 kommentarer:

  1. Detta stämmer ej längre. Coop inför from nästa månad växlingsavgift och uttagsavgifter. Alla bör har fått brev utskickat om detta i slutet av December. Vilket är nu bästa alternativet? Santander Mitt+, Forex, Easyliving? De ska inte ha valutpåslag iallafall, men kanske uttagsagifter. Och går det att sätta in pengar i förväg så man slipper nån slagsr ränteavgift eller hur de räknar när man använder krediten utomlands?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du tittar på våra inlägg den senaste veckan så ser du att vi konstaterat att Coop-kortet kommer att ändras väldigt negativt fr o m 1 mars 2019, och du ser också vad vi föreslår istället.Tack för din kommentar :-). Brevet från Coop om ändringarna kom till oss som innehavare först nu i januari. Mvh, Samira & Björn

      Radera