måndag, juni 04, 2018

Det har satt sina spår...

Har ni också, delvis omedvetet, ändrat ert sätt att hantera kranvatten här i Sverige som en följd av vattenkrisen i Kapstaden? Vi har definitivt gjort det i alla fall. Här är några exempel vi kommit på oss själva med att göra även här i Sverige:

* Vi stänger alltid av duschvattnet när vi tvålar in oss eller schamponerar oss.
* Vi använder aldrig toaletten som papperskorg (för att spola ner hårtussar, snytpapper, etc).
* Vi använder nästan alltid enbart den lilla knappen på toalettens spolfunktion.

Inget ont som inte har något gott med sig, brukar man ju säga. Och den sydafrikanska vattenkrisen har definitivt öppnat våra ögon för att rent färskvatten är en ändlig resurs - inte bara i Sydafrika utan förstås även i andra delar av världen. Mest upprörande känns det faktum att våra toaletter spolas med dricksvatten från våra kranar! Det har känts skönt att under den gångna säsongen ha fyllt toalettcisternerna med regnvatten i Sydafrika, och vi hoppas det snart kommer lätt installerade och prismässigt överkomliga lösningar som tillvaratar gråvatten från t ex dusch och tvättmaskin i badrummen för automatisk användning som spolvatten.

En del geografiska områden i Sverige har ju faktiskt redan drabbats av vattenbrist, åtminstone del av året. Då känns det skönt att ha ändrat vår dagliga hushållshantering av färskvatten oavsett var i världen vi befinner oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar