söndag, juni 10, 2018

Hur hålla det sydafrikanska mobilnumret vid liv

De sydafrikanska kontantkorten för mobilen måste hållas aktiva (genom att man skickar ett sms till någon annan abonnent) om man är borta från Sydafrika en längre tid. I annat fall brukar numren upphöra att gälla och man får skaffa nytt mobilnummer när man återvänder.

Det har cirkulerat en hel del rykten om hur detta ska gå till och här reder vi ut begreppen. Om ni inte befinner er i Sydafrika just nu så spara denna information till nästa aktuella tillfälle.

Vi har gjort på följande sätt i många år nu och det fungerar utmärkt. Vodacom är en av de största mobiloperatörerna och för deras kontantkort gäller följande:

INNAN man lämnar Sydafrika ska man skicka ett SMS med texten "Roamon" till nummer 123 eller 31050. På det sättet aktiverar man det som kallas SMS Roamer och som gör att det sydafrikanska simkortet kan skicka och ta emot SMS (men inte ringa eller mobilsurfa) när man är utanför Sydafrikas gränser.

För att avaktivera SMS Roamer när man återvänder till Sydafrika ska man skicka ett SMS med texten "Roamoff" till nummer 123 eller 31050. Då fungerar simkortet som vanligt igen och man kan ringa, mobilsurfa och skicka meddelanden.

Se till att ha lite "airtime" kvar på simkortet också innan ni lämnar Sydafrika. Ett sms under tiden SMS Roamer är aktiverat kostar R2,75 men det är gratis att ta emot sms.

HÄR kan ni läsa vad Vodacom själva skriver.

Ni som har andra operatörer än Vodacom får ta kontakt med dessa för att få veta vad ni behöver göra för att hålla era mobilabonnemang vid liv under tiden ni är utanför Sydafrikas gränser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar