torsdag, augusti 16, 2018

Vintriga hälsningar från Kapstadens vindistrikt, del 1


Våra vänner svenska Marie och sydafrikanska Jim Hunneyball äger fina och populära guesthouset Hunneyball House inne i Stellenbosch stad och föträffliga guidningsföretaget African Invite. Eftersom de bor i vindistrikten även nu under den sydafrikanska vintern tycker vi det vore spännande att få höra mer om hur det är att övervintra i Kapstaden med omnejd. Jim fattade pennan, eller egentligen tangentbordet, och har skrivit följande intressanta och roliga kåseri - på svenska! Imponerande! För att hålla er på sträckbänken lite delar vi upp det hela på några avsnitt som kommer att publiceras här på bloggen under den närmaste veckan. 

Varsågod, Jim:

Om vår långa sommar är säsongen för glass eller sauvignon blanc så är det glädjande att vi kan njuta av varm choklad eller fylliga, fina, röda viner under vår korta, milda vinter. Det är synd faktiskt att den är så kort, det känns som om den är över nästan lika snabbt som den börjar!
Jim i sin yrkesroll som guide

Samira bad mig skriva om vår sydafrikanska vinter, så varsågod.

Jag heter Jim, jag är sydafrikan och jag älskar vår afrikanska vinter. På 80-talet gifte jag mig med Marie, en tjej från Sverige, och efter att ha bott i Kalahari i flera år flyttade vi till Uppsala. Det var där jag lärde mig om den långa, kalla och mörka svenska vinterns fasor! Jag längtade efter mitt afrikanska väder. Våra barn blev vana vid att berättelsen om de afrikanska bushveldens fåglar och djur skedde i en het bastu för att uppnå den mest afrikanska effekten. Vi flyttade tillbaka till Afrika (Stellenbosch) år 2005 och vintervädret här har blivit min favoritårstid. Det är underbart även när det känns ruggigt och finns risk för regn. Allt är relativt. I januari och februari talar vi om 27ºC i huset som är "nice-and-cool" men det beror på att det är brännande 39ºC eller mer ute! Jag är vinmakare och guide och när jag förklarar för mina svenska gäster om fördelarna med de kyliga vindar som passerar genom vinrankorna tänker de på sin egen skandinaviska version av en "cool bris", medan jag menar en vind som håller en vingårdstemperatur under 40ºC.
Marie och Jim med personal

Sydafrikas sommar är den mest populära tiden för svenskar att resa till Sydafrika. Man flyr från det mörka och kalla Sverige till sol och värme. Det händer ofta att mina gäster berättar för mina landsmän om hur kallt det är hemma i Sverige. Det går ofta till ungefär så här:"Where I am from in Sweden it was -22ºC yesterday". En sydafrikan kommer antingen att visa misstro eller fasa och efter en liten paus fnissa och svara något som "Joh, that is too bad!". Då kommer svensken ofta att lägga till ännu mer skräck till berättelsen genom att tala om hur mörkt det är och hur många decimeter snö det finns, osv. 

Jag visade en video för en av våra anställda där Marie skottar snö i Sverige. Hon var chockad. Hon täckte för ögonen och fick sätta sig ner för att återhämta sig. Hon sa sen att hon var mycket glad över att vi hade överlevt och kunnat ta oss till Sydafrika. De flesta sydafrikaner kommer att ha extremt svårt att tro att någon kan överleva så pass låga temperaturer. Det blir aldrig riktigt kallt i Sydafrika. Vi har inte isolering som ni är vana vid i Sverige. Vi har enkelt fönsterglas och småfåglar kan flyga genom gliporna i våra fönster och dörrkarmar. I Sydafrika är innetemperaturen ofta densamma som ute. Så när ni berättar för oss sydafrikaner att det är flera minusgrader där du kommer ifrån antar vi att det är en liknande temperatur inomhus som ute och vi vet att det kan ingen överleva! Det är därför svårt att tro turisters historier om svenska vintertemperaturer.

Fortsättning följer om några dagar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar