onsdag, augusti 22, 2018

Vintriga hälsningar från Kapstadens vindistrikt, del 3

Här är tredje och sista delen av Jim Hunneyballs vinterkåseri från Kapstadens vindistrikt:

Marie driver vårt guest house i Stellenbosch, Hunneyball House, och jag håller mig upptagen med viktiga arbeten som att göra vin och jobba som vinturistguide. Under våren och sommaren är vi väldigt upptagna med att ta hand om gästerna. Det finns inte mycket tid för annat. 

Vintern däremot betraktas som lågsäsong, vilket innebär färre turister och mindre arbete för oss. Det betyder också mindre trafik och inga köer till restauranger och naturparker. Restauranger erbjuder vinterpriser som innebär att vi njuter av utsökt mat till en bråkdel av det vanliga priset. 

Western Cape är en kulturell knutpunkt. Vi har en rik och ibland tragisk historia. Det finns gott om museer och teatrar här och utan folkmassorna är de underbara att besöka på vintern.

Medan temperaturerna är lägre besöker vi ofta de mer ökenliknande områdena som Tankwa eller Karoo där vi bor bekvämt och enkelt med likasinnade vänner och utan att behöva mobiltelefon och internetanslutning. Vi vandrar i den varma vintersolen eller läser och njuter av god mat nära en mysig öppen eld. Dessa platser är några av de bästa i världen för stjärnskådning med vintergatan som sträcker sig från en horisont till den andra, så vi stjärnskådar.

Vinter och tidig vår är när våra "going slowly"-grupper kommer från Europa för sina slow-travel-resor, deras digitala avgiftning. Och eftersom de ständigt kommer tillbaka vet jag att de också älskar vår vinter.Nu har vi även tid för lokal utforskning och upptäcktsfärder då jag letar efter nya vinprovningsdestinationer för den kommande turistsäsongen. Nu är det också dags att besöka några av mina favoritvinmakare för att höra om deras planer för den kommande säsongen. Vintern är också tiden för att insupa nya kunskaper, det vill säga tid att delta i vin- och guidningskurser.

Vintern är också då vi har tid att packa våra fordon och bege oss på äventyr till platser med fantastiska namn som Isimangaliso, Hlulhuwe-Imfolozi, Kgalagadi, Kosi Bay, Richtersveld, Camdeboo, Tankwa och Karoo - platser där vi ofta känner oss som om vi är ensamma i världen.

Mina gäster frågar ofta om vilken som är den bästa tiden att besöka Sydafrika. Min favorittid är från augusti till oktober på grund av allt det jag redan har nämnt ovan om valar, fåglar, blommor och brist på folkmassor. Mars till maj är också en fantastisk tid.Jag älskar vår vinter och rekommenderar den här årstiden också. Jag har minst en grupp från Sverige på besök under vintern. Det är ofta människor som tidigare har besökt Sydafrika och som har "bockat av" alla stora turistattraktioner som Table Mountain och Cape Point.Dessa gäster har inget emot att ge upp sina traditionella midsommarfestligheter eftersom det är en vacker sydafrikansk vinter och det är varmt!

Hälsningar,
Jim

Om Marie och Jim Hunneyball

Marie valde år 2005 att byta ut sin sjuksköterskeuniform för ett liv i den sydafrikanska gästfrihetsbranschen. Hon driver parets fyrstjärniga guest house Hunneyball House i centrala Stellenbosch stad. Det har varit i Topp 10 av 140 gästhus i Stellenbosch fem år i rad nu. Hon är bland annat känd för sin enastående frukost och varma gästfrihet. Vi kan varmt rekommendera ett boende på trevliga Hunneyball House som ligger mitt i Stellenbosch stad på bekvämt gångavstånd från affärer och restauranger.
Mobil: +27 80 604 4315,   e-post: marie@hunneyballhouse.com, facebook: HunneyballHouse, webb: hunneyballhouse.com, instagram: #hunneyballhouse

Jim är certifierad turistguide (vin, historia, kultur och natur) för alla Sydafrikas nio provinser. Han talar engelska och svenska och är en garagistvinmakare som tycker om att dela med sig av sin kunskap om alla aspekter av vin, njutning och produktion. Han är också en kunnig fågelentusiast med stort intresse för fotografering. När han läser handlar det vanligtvis om afrikansk historia.

När han inte guidar turister kan du antingen hitta honom på avlägsna platser eller under havsytan.

Ni kan fråga honom vad ni vill, han kommer försöka svara på alla era frågor, men framför allt tycker vi ni ska ta möjligheten att anlita honom som sydafrikansk svensktalande (!) guide vid nästa besök i Sydafrika. Det han inte kan svara på är inte värt att veta, så det så!
Mobil: +27 71 674 9379. e-post: jim@africaninvite.com, facebook: AfricanInvite, webb: africaninvite.com, instagram: #africaninvite

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar