Sydafrikanska vårblommor |
Inlandsområden som Johannesburg, Pretoria och Bloemfontein kan få minusgrader på natten och en gång vart 15:e år kan vi till och med få en anständig snömängd. En gång på 80-talet arbetade jag i en guldgruva i närheten av Ermelo (Mpumalanga-provinsen, nära Swaziland). Vi åkte ned vid femtiden på morgonen och när jag återvände till ytan sex timmar senare var allt täckt av snö. Det kändes extremt udda. Istället för taggbuskar och brunt damm var det alldeles vitt överallt. Det var nästan som om jag hade kommit ut ur jorden på en annan kontinent. Eftersom vi afrikaner inte vet hur man kör i snö var det kaos på vägarna. Lyckligtvis här i Kapområdet få vi endast minusgrader på de högsta bergstopparna. Vi behöver alltså inte skridskor, motorvärmare, dubbdäck, saltade vägar, snöplogar eller isskrapor. Jag har en isvarnare i min tyska bil men jag har lyckligtvis aldrig sett den aktiveras.
Ni kommer kanske ihåg att fotbolls-VM spelades här, mitt i den sydafrikanska vintern/svenska sommaren 2010. Under turneringen minns jag att temperaturen vid Cape Town Stadium var behaglig när jag såg Holland slå Kamerun och var varmare än i Sverige den dagen. Så hur kallt blir det egentligen i Stellenbosch på vintern? Vinter i Sydafrika är från juni till augusti och våren börjar i september. Under året finns det stora variationer mellan dag- och nattemperatur men vi har aldrig minusgrader. Termometern dyker inte ofta ner mot enkelsiffriga temperaturer på vinternatten, men när den gör det så är det första vi gör när solen stiger att kolla på bergen efter snö. Det har inte hänt på flera år men det hände faktiskt för ett par veckor sedan. Eftersom temperaturen i dalen där vi bor klättrar upp över 20 grader under dagen är det en speciell känsla att vara omgiven av kristallklar luft och snötäckta toppar. Om det snöar på helgen kan du vara säker på att bergen snabbt blir fulla av sydafrikaner som försöker ta sig upp för att kasta snöbollar och bygga snögubbar. Eftersom många av oss inte äger handskar och tjocka jackor tar vi på oss lager av rugbytröjor och sätter tjocka strumpor på våra händer.
Tiffindell ski resort i södra Drakenberg för några dagar sedan! |
Det är nu som många av våra 10 000 blomarter börjar blomma i Kapregionen och skapar spektakulära färgglada mattor av vitt, orange, blått och gult. Vi ser vackra öronrävar (bat-eared foxes) som jagar det överflöd av insekter som lockas av blommorna. Solfåglar (sunbirds) och sockerfåglar (sugarbirds) är frenetiskt upptagna med att besöka blommorna i sin strävan efter insekter och nektar.
Vinter är när flyttfåglarna börjar återvända. Glador (kites) och vråkar (buzzards) dyker vanligtvis upp först, följt kort därefter av seglare och svalor.Det är en hektisk tid för vinodlare som är upptagna av att plantera, förbereda och beskära vinstockarna före våren.
Fortsättning följer om några dagar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar