söndag, december 18, 2011

Kulinarisk höjdare hos David Higgs i Johannesburg!

 Som vi tidigare berättat började vi vår resa till Zambia, Botswana och Namibia med ett stopp över helgen i Johannesburg, främst för att besöka David Higgs nya hemvist, (Central One) Bar & Restaurant, belägen i hotellet Radisson Blu på Rivonia Road i eleganta stadsdelen Sandton.

Vi åt både en middag och en lunch (samma meny) hos David för att kunna testa fler av rätterna. Och vi kan bara sälla oss till jubelkören - maten är helt enkelt fantastiskt god och även en fröjd för ögat! Stilen på restaurangen är mer bistro, med en inredning som David själv stolt kallade "Scandinavian influenced", när vi pratade med honom. Och han gästspelade ju härom året på Hotell Tylösand, så han har nyligen sett sig omkring i Skandinavien.

Maten är fortfarande av hög gourmet-klass med eleganta uppläggningar. Men priserna - rena realisationen jämfört med Rust en Vrede!! Förrätterna ligger mellan R55 och R85 och huvudrätterna R105-R170. För den här typen av förstklassig gourmetmat är det fantastiskt prisvärt!

Björn åt bl a en underbar shellfish bouillabaisse som han tyckte var bland det bästa han ätit. Pris: R120!! Vinnaren bland förrätterna var en ljuvlig "Smoked duck breast, duck liver, pickled cherries, confit duck fritter, rye crisp" för endast R65. Och Kai, efterrätterna är fantastiska! Du skulle älskat den makalöst goda "Chocolate fondant, vanilla and parsnip ice cream, orange peel puree" - en underbar puck med flytande chokladmirakel. To die for!!

David berättade att han stormtrivs och inte kommer att återvända till vindistrikten förrän möjligtvis när han blir pensionär. Ge mig två år här uppe, säger han, så kommer Johannesburg att ha placerat sig på restaurangkartan med besked. Här finns ett helt annat kapitalstarkt klientel, berättar han, och tror att fler förstklassiga kockar kommer att lockas till Joburg framöver. Han har köpt en bostad alldeles nära restaurangen, så han har bara ett kort gångavstånd. Och det kan behövas med tanke på att han ALLTID är på plats, enligt egen utsago.

En stor del av tiden spenderar David ute i restaurangen, minglandes bland borden och gästerna. Det ger ett mycket trevligt och familjärt intryck och det märks att gästerna känner sig sedda och välkomna.

Sammantaget var det en underbar upplevelse att vara gäst hos David på hans nya restaurang. Vi kan varmt rekommendera ett besök om ni är i Joburg framöver!

Läs mer om (Central One) Bar and Restaurant och David HÄR, HÄR och HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar