Vi behövde ta malariatabletter när vi var på vår resa till Zambia, Namibia och Botswana. Vår läkare här i Sydafrika skrev ut tabletter som man börjar ta 48 timmar före man åker till utsatt område och sedan tar en om dagen under hela tiden plus en vecka efteråt. Tabletten heter Malanil (tillverkad av GlaxoSmithKline) och är mycket dyr. Varje förpackning på 12 tabletter kostar R450,74 och vi behövde sammanlagt tre förpackningar för oss två. Totalsumma R1 352 alltså.
Nu har vi fått tips från både andra svenskar och sydafrikaner om ett preparat som är betydligt billigare. Det heter Mefliam, tillverkare är Cipla. Aktiv substans Mefloquine Hydrochloride. En kur för en person kostar ca R90. Man tar en tablett en vecka före avfärd till malariaområde, en vid ankomst och därefter en tablett varje vecka i fyra veckor. Totalt sex tabletter. Biverkningar som observerats har varit sömnstörningar vid intag av första tabletten. Därefter inga problem.
Så tipset är alltså att be din sydafrikanska läkare att skriva ut det billigare preparatet istället för det dyra. Båda är alltså receptbelagda. Hur det är med kostnaderna för malariatabletter som skrivs ut i Sverige vet vi inte, men om någon läsare känner till dessa är vi tacksamma för tips. Men svenska apotek brukar ju vara snabba på att ersätta dyra preparat med billigare alternativ.
Tack till er som bidragit med information i ämnet!
I Sverige så rekomenderas Malarone när man tex åker till Norr Sydafrika (kruger, Messina), Zimbabwe och Mozambique....
SvaraRaderaMalarone skall tas precis som den första ni nämner, 1 dag innan resa, hela resan och sedan 1 vecka efter. Jag förstod det som att det är den som ger minst biverkningar.
Jag slapp ifrån alla :) Malarone är dyrt här i Sverige. Jag vet att mina föräldrar som åker ner ett flertal gånger om året till både norra sydafrika och zimbabwe nog blir glada när jag kommer med tipset om den sista tabletter ni skriver om. Den som inte tas varje dag! Tack för en trevlig blogg!