onsdag, december 28, 2011

Nyårskarneval i Kapstaden

Efter ett ordentligt julfirande och ett intensivt nyårsfirande brukar vi svenskar, på nyårsdagen, vara ganska nöjda med att krypa ner i TV-soffan med en isblåsa på huvudet och titta på backhoppning från Garmisch Partenkirchen. Men…. i Kapstaden finns varken tid för baksmälla eller backhoppning den första januari. Den dagen ägnar sig över tiotusen sydafrikaner från Kapstaden och angränsande kommuner åt förberedelser inför den årliga ”Cape Town Minstrel Carnival” som går av stapeln dagen efter, nämligen nu på måndag den 2 januari.
Då lever Kapstaden upp igen för att fira det nya året med en vild karneval vars like troligtvis inte finnas någon annanstans i världen. Karnevalen äger rum varje år vid nyår då tusen och åter tusen musiker, sångare och dansare paraderar, eller snarare dansar, genom staden i sina fantastiska färggranna dräkter och kreationer.

Ursprunget till karnevalen sträcker sig tillbaka till 1900-talet men numera är detta snarare en hyllning till livet och nyår, än en reflektion över dagar av slaveri som för de flesta av karnevalsdeltagarna skedde tre - fyra generationer tillbaka.

Har ni upplevt ”Cape Town Minstrel Carnival” tidigare år så vet ni naturligtvis vad vi menar. Om inte … kan vi bara rekommendera er att själva vara på plats och uppleva musiken, glädjen, stämningen och den fantastiska färgprakten.

Karnevalen börjar 2 januari kl 10.00 i District six och går genom de centrala delarna i staden. Ha så kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar