tisdag, mars 26, 2013

Hjälparbetet rullar på i Kayamandi

Mama och dotter Nozi packar påsar i "utlämningscentralen"
Först och främst vill vi rikta ett mycket stort och varmt TACK till er alla som på olika sätt har bidragit till hjälparbetet efter storbranden uppe i Kayamandi!! Vi har kört lass efter lass med insamlade kläder, filtar, täcken, kuddar, handdukar, skor, hushållsgrejor, mattor, gardiner, etc till den "utlämningscentral" vi upprättat i Madiba och Mamas garage i Kayamandi, och på kvällarna delar de ut färdiga kit till de drabbade som de får kvittera. Nästa dag är garaget tömt och vi börjar om igen.

Vi har också inhandlat en hel del nytt med hjälp av de fantastiskt generösa donationer som vi fick in under förra veckan från svenskkolonin här nere. Sammanlagt inkom hela R11.332,60 kontant!! Och det strömmar fortfarande in pengar på de konton för donationer i Sverige och Sydafrika som vi skrev om härom dagen - stort, stort tack för er generositet!!

Planen för de kontanta pengarna är att inhandla det som behövs utefter listor vi gör upp med Madiba/Mama och de nödställda. Här har redan det mesta köpts in och levererats ut, t ex kläder, skolryggsäckar, tvättmedel, diskmedel, tvål, tandborstar, tandkräm, husgeråd och liknande. En sista kompletterande inköpsrunda ska vi göra idag tillsammans med Mama efter ett nytt möte med några av de nödställda familjerna.

De pengar som finns på de båda kontona kommer främst att användas för hjälp framöver när de mest livsavgörande behoven blivit tillgodosedda. Vi har tagit kontakt med Checkers i Stellenbosch för att inköpa deras Gift Cards (som gäller på både Checkers, Shoprite och U-save butiker) som successivt kommer att delas ut av Madiba och Mama till de drabbade. I dessa butiker finns det mesta som behövs i ett enkelt hem, både för barn och vuxna, och familjerna kan då själva anpassa inköpen efter just deras behov. Mycket kommer fortfarande att fattas dem, men vi hoppas det här ska hjälpa dem att klara vintern bättre. Här är det viktigt att påpeka att vi inte kommer att dela ut några pengar utan enbart dessa gift cards till billiga och bra butiker.

Som ni kanske minns hade vi tänkt att bygga ett soltak för barnen på "vår" förskola Luthando för de pengar vi fick in från försäljningen av bortgångne vännen Åkes fina vin- och spritförråd, där Åkes barn så vänligt donerade dessa pengar till välgörenhet. Detta har inte blivit av ännu eftersom det troligtvis kommer att ske ett byte av en av lokalerna framöver, just den där vi tänkte bygga soltaket. Istället beslöt vi, tillsammans med Åkes arvingar och personalen på förskolan, att köpa vinterjackor med huvor till samtliga 117 barn på förskolan. Dessa är nu upphandlade och beställda och kommer att levereras under nästa vecka - underbart!! Det blev dessutom lite pengar över här som vi kommer att inhandla varma sockor eller liknande för.

Vi har sett många tacksamma leenden uppe i Kayamandi på sistone som vi önskar vi kunde förmedla till er. Här på bilderna ser ni i alla fall några av dem.
STORT TACK TILL ER ALLA!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar