måndag, mars 18, 2013

Storbrand i Kayamandi - 4000 hemlösa!

 I fredags hände det som inte får hända i en kåkstad: ett glömt stearinljus tände eld på ett skjul uppe i kåkstaden Kayamandi utanför Stellenbosch. Elden spred sig oerhört snabbt och när släckningsarbetet var slut var ca 1600 kåkstadsskjul nedbrunna, ca 4000 personer hemlösa och två personer döda.

Som ni kanske vet är vi mycket engagerade i just kåkstaden Kayamandi. Vi är med och finansierar ett av daghemmen där med 114 barn från fattiga familjer, delvis genom den kåkstadstur vi gör till fots nästan varje vecka under högsäsong där avgiften (R140 per person) oavkortat går till daghemmets verksamhet. Storbranden har drabbat just detta daghem mycket hårt och nästan alla barnen har nu blivit hemlösa.
I morgon tisdag ska vi medverka på ett möte i Kayamandi där det ska diskuteras vilka olika typer av hjälpinsatser som nu behövs och hur dessa ska genomföras. Vi har förstått att olika hjälpcenter håller på att upprättas och diverse hjälpinsatser redan är under planering.

Vi kommer i första hand att koncentrera våra egna insatser till de barn som går på "vårt" daghem och deras familjer. Om ni känner att ni vill vara oss behjälpliga i det arbetet blir vi oerhört tacksamma. Vi kommer att "låta hatten gå runt" vid olika typer av svenska sammankomster under de närmaste veckorna, och vi återkommer här på bloggen med mer information efter morgondagens möte för dem av er som eventuellt har saker/utrustning ni vill skänka till de hemlösa.

2 kommentarer:

  1. Sådan förfärlig nyhet. Vi var ju där för några år sedan. Vi skulle också vilja stödja arbetet som kommer efter branden och gärna då daghemmet och barnen och deras familjer, men vet inte hur......

    Kjell & Kerstin

    SvaraRadera
  2. Hej kära vänner! Vi kommer att publicera både svenska och sydafrikanska kontonummer inom kort för dem som vill ge donationer. Tack!! Kramar! S&B

    SvaraRadera