lördag, december 14, 2013

Madibas begravning


Det har varit vackra och värdiga dagar här i Sydafrika efter Nelson Mandelas bortgång. Hela landet har sörjt, oavsett hudfärg, ras, språk och ursprung. Just så som The Rainbow Nation är när den är som bäst. Nu är det upp till oss alla att låta Madibas arv och tankar leva kvar i våra sinnen och hjärtan och föra hans budskap vidare.

Nelson Mandela kallas, som de flesta av er säkert känner till, ofta för Madiba som är hans klannamn, ett slags släktnamn ungefär jämförbart med våra efternamn om än något utökat. Men många sydafrikaner, speciellt svarta och färgade, kallar honom också för Tata eller Dada som betyder far/pappa, men är ett mycket respektfullt tilltal som bara används till personer man vill visa djup respekt. Mandelas fulla namn är Nelson Rolihlahla Madiba Mandela. Rolihlahla betyder trouble maker - ett namn som med facit på hand känns som en profetia. Namnet Nelson fick han som ung pojke av en vit lärarinna i den kristna skola han sattes i.

Idag när vi tog ut pengar i bankomat möttes vi av ett hyllningsmeddelande till Nelson Mandela på skärmen innan det var dags att slå in kod och summa. I många affärer bär personalen speciella kläder med hyllningstext och citat från honom, och de flesta större affärer har en liten kondoleanshörna där man kan skiva hälsningar i kondoleansböcker till Madiba och hans familj. DStv har en helt egen Madiba Tribute Channel, kanal 199,  som sänder dokumentärer, hans tal och mycket annat material kring hans liv och gärning DYGNET RUNT!

På just denna tv-kanal kommer begravningen att direktsändas imorgon, söndag. Sändningen börjar kl 8 på morgonen, och själva begravningen börjar kl 9.

För er som är på plats här i Sydafrika gäller det också att komma ihåg att de flesta affärer som brukar ha söndagsöppet, även livsmedelsaffärer, kommer att hålla stängt imorgon som en sista hyllning till Sydafrikas landsfader.

Vi avslutar med ett tips om en riktigt fin hyllningsvideo på youtube som vi fått från vår sydafrikanske vän Izane. KLICKA HÄR för att se den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar