onsdag, december 11, 2013

Vilket kalas på SWEAs sista julmiddag!

I söndags var vi ett glatt gäng som avnjöt SWEAs förmodligen allra sista julmiddag, eftersom den sydafrikanska delen av organisationen är under avveckling.

Precis som vanligt bjöds det härlig glögg och Karins mumsiga pepparkakor som fördrink. Det blev ett trevligt mingel med nya och gamla vänner. Sedan var det dags att sätta sig till bords och hugga in på all den goda julmaten. Först bjöds ett sillabord som i år var riktigt välladdat med goda sillar tack vare att ABBA börjat sälja sina sillburkar i Sydafrika. Här i Somerset West har vi hittat ABBA-sillen både på Pick n Pay och Checkers. Till detta serverades vin, öl och som traditionen bjuder Jan Ws goda hemgjorda snaps - mums! Vi saknade bara Jan och Marie W själva, som tyvärr hade förhinder att närvara den här gången.
Sedan följde något riktigt efterlängtat: ÄNTLIGEN, efter många års äskande och kämpande kunde SWEA får dela ut ett lokalt stipendium till det som känns behjärtansvärt för oss som bor här nere. R20 000 delades högtidligt ut till den mycket glada svenskan Tania S, boende i Kapstaden och representant för välgörenhetsorganisationen Southern Ambition. HÄR kan du läsa mer om organisationen och dess verksamhet. Marie L, f d ordförande i SWEA, och maken Alf som tillsammans äger och driver vingården och det jättefina guesthouset Tempel Wines i vindistriktet Paarl hade skrivit en mycket professionell ansökan till SWEAs centrala organisation som äntligen givit sitt tillstånd att utdela ett lokalt stipendium.

Efter stipendieutdelningen var det dags för kvällens höjdpunkt - alla varma godsaker på julbordet! I år var det ännu fler rätter än vanligt, bland annat en mycket god lax. Men här fanns förstås också underbar Janssons Frestelse, små lyxiga köttbullar, härliga prinskorvar, jättefin julskinka och en massa annat gott. Det blev fler snapsar och många glada nubbe- och julvisor. Kalaset avslutades med en smaskig ostbricka, fin fruktsallad med glass och kaffe. Vilken fest!

Och nu till det bästa av allt: vi var många som diskuterade att denna fina tradition inte får gå i graven med nedläggningen av SWEA Sydafrika. Det hela mynnade ut i ett förslag om bildande av "Svenska julbordsakademien" minsann, som får till enda uppgift att arrangera ett härligt svenskt julbord varje år. Samma plats, samma tid, same procedure as every year. Stefan L, antar du utmaningen som ordförande?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar