onsdag, december 18, 2013

På begäran: Samiras julpaté i repris

Härom dagen fick vi in ett önskemål att även denna jul publicera receptet på Samiras populära julpaté. Och det gör vi ju så gärna, så gärna.

Nu är det snart dags för julstök och tillagning av mumsig julmat. Här kommer ett recept på en jättegod julpaté vi brukar laga varje jul. Det har gått bra att hitta alla ingredienser här i Kapstaden också, så traditionen kan upprätthållas. God och välsmakande jul!

Samiras julpaté5-6 hg köttfärs (fin, nymald och inte fryst)
250-300 g kycklinglever
75-100 g rökt skinka
2 god senap av svensk typ
1 msk ljus fransk senap
2 ägg
1½ dl vispgrädde
½ dl ströbröd
½ dl vetemjöl
½ dl konjak, brandy, portvin, madeira eller sherry
3 tsk örtsalt, aromsalt eller italiensk salladskrydda
1 dl lök eller purjolök, hackad
2-4 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar
(eventuellt ca 2 dl skivade oliver med pimiento)
Hacka lök och skinka fint och kycklinglevern grovt. Blanda allt till en smidig färs och fyll i en form som rymmer minst 1½ liter. Täck med lock eller dubbel folie och grädda i 175-200 grader på nedersta falsen, 75-90 minuter. Låt patén svalna i formen och häll av spad som ev bildats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar