söndag, april 26, 2015

PADS-projektet - statusuppdatering nr 4ÄNTLIGEN!! Nu i fredags var det äntligen dags för premiärleverans av PADS till den första skolan i Kayamandi - Makupula Secondary School. Vi har verkligen gått i väntans tider, och det var fantastiskt att se de glada flickorna som fick motta de första påsarna med tvättbara bindor och trosor som kommer att räcka i hela 5 års tid!
För dig som inte är regelbunden läsare av den här bloggen, och inte känner till vårt projekt sedan tidigare, vill vi hänvisa till utförlig projektinformation om du KLICKAR HÄR.

Samira och två kvinnliga lärare på skolan har utgjort projektgrupp, och har tagit fram projektplan, ekonomiska kalkyler, administrativa rutiner, kvitteringslistor, inventeringsprotokoll, med mera. Flickorna får betala R10 för sitt kit (som alltså är värt cirka R200), för att känna att de själva måste göra en uppoffring och att man inte bara kan förvänta sig att få allt gratis. De två lärarna i projektgruppen har mandat att göra undantag för speciellt ömmande fall.

Lärarna Lindi (t v) och Nomfu har deltagit i projektgruppen.
På bilden med rektor George.
Vi bjöd in lite flera lärare och Madibas fru Florence ("Mama" kallad av alla i kåkstaden - Madiba gör kåkstadsvandring med Samira varje torsdag) och skolans rektor för att tillsammans med flickorna fira med bakverk, frukt och läsk. Tänk att det kan gå ner så mycket konditorivaror och läsk i så små flickkroppar!

Florence, Madibas fru t h, med Rejoice som är mattelärare.
Tack vare allas er fantastiska generositet har vi nu inhandlat och transporterat hela 250 påsar till den här skolan som lika många flickor ska bli ägare till! Etapp 1 av vårt PADS-projekt är därmed klart, både finansierat och levererat. Nu tar vi oss med liv och lust an den andra skolan i Kayamandi, Kayamandi High School, och här i etapp 2 blir målet ännu högre eftersom vi har fler elever, och därmed fler behövande flickor, i den här skolan. 360 flickor behöver vår hjälp, vilket gör att vi behöver få in R68 400 som med dagens valutakurs motsvarar ungefär SEK 48 800.

Vi blir som vanligt överlyckliga över alla bidrag, stora som små, och tänk på att 100 % av det ni donerar går direkt till inköpen av flickornas mensskydd. I de skolor vi går in i ska inga flickor behöva stanna hemma en hel vecka varje månad, och missa en fjärdedel av sin skolgång. Vi själva, Samira och Björn, bekostar transportavgifter, sydafrikanska bankavgifter och valutaöverföringskostnader, så det finns inte ett öre av donerade pengar som försvinner på vägen - garanterat!

PADS-projektets konto på ICA-banken har kontonummer 9272 2682192 (kontoinnehavare Samira Wingårdh-Waenerlund).  Bankgiro 5299-9869 som är kopplat till samma konto går lika bra,  och då är det OCR 927226821928 som gäller.

Tillsammans kan vi göra STOR skillnad!!
Fortsättning följer snart här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar