måndag, april 13, 2015

Sensommar i vindistrikten

Det har varit en varm och fin höst hittills. Härom dagen satt vi ute på terrassen och intog en härlig middag på nykokt crayfish, som är den sydafrikanska varianten av hummer. Två fina humrar var - vilken kalasfrossa! När klockan var elva på kvällen var den fortfarande 22 grader varmt, vilket är väldigt ovanligt nu när hösten börjar rulla in i vindistrikten och kvällar och nätter blir lite kyligare.

Men det märks att det inte är långt kvar till vinter nu. Solen värmer inte lika intensivt som under sommaren, men det gör å andra sidan att alla utomhusaktiviteter blir mer behagliga i ett klimat som mer liknar den svenska sommaren.

Det är regnperiod under den sydafrikanska vintern här i Kapstaden, men än så länge har vi inte sett skymten av något regn. Och det finns ingen nederbörd i prognoserna för de närmaste tio dagarna heller, bara sol och upp till 25 grader på dagarna och ner till 14-15 på nätterna. Underbart!
Under vintermånaderna här, som alltså infaller när vi har sommar i Sverige, blir det en hel del nederbörd och ner till sju plusgrader på nätterna. Men det blir också en del fina soliga dagar då temperaturen kan stiga upp till över 20 grader. Men eftersom husen här bara har englasfönster och väggar och tak saknar isolering blir det ruggigt kallt även inomhus, och husen hinner inte värmas upp ordentligt under de soliga dagarna. För oss svenskar är då beslutet väldigt lätt: dags att åka till norra halvklotet och njuta av vårt sköna svenska sommarhalvår! Och för vår del är det dags att göra det om två veckor. Tills dess ska vi njuta av de vackra höstfärgerna ute på vinodlingarna, och av att alla restauranger nu har fantastiska specialerbjudanden för att locka lokalbefolkningen att gå på restaurang nu när de flesta turister försvunnit.

1 kommentar:

  1. Oh så smarrigt med crayfish! Måste se till att få tag på några! Ja vädret är verkligen härligt! Inget fel på hösten här inte!

    SvaraRadera