söndag, mars 05, 2017

Förslag om nya regler för förnyelse av svenskt körkort!


Regeringen har föreslagit en ändring i körkortslagen. Bakgrunden är att Sverige inte uppfyller kraven i EU:s tredje körkortsdirektiv, eftersom det är tillåtet för personer som bor i ett land utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (*EES) att förnya sina svenska körkort.

Den föreslagna ändringen innebär att man måste vara permanent bosatt i Sverige eller studera i Sverige sedan minst sex månader för att kunna förnya sitt svenska körkort. Regeländringarna påverkar de svenskar som är permanent bosatta i ett land utanför EES. Inom EES gäller redan dessa regler sedan tidigare.

Den som har ett svenskt körkort och bor utomlands kan använda sitt svenska körkort så länge det är giltigt. Därefter måste körkortet förnyas. Om personen då är permanent bosatt i ett land inom EES ska körkortet förnyas till ett körkort som är utfärdat av det land personen är bosatt i. Om personen är bosatt i ett land utanför EES gäller reglerna för det landet.

Du som är folkbokförd i Sverige, men tillfälligt befinner dig utomlands på grund av studier, arbete eller en längre resa kan fortfarande förnya ditt svenska körkort och få det utlämnat på en svensk ambassad eller ett konsulat.

Beslutet om regeländringen väntas tas av Riksdagen under våren och de nya reglerna föreslås gälla från och med den 1 maj 2017. Fram tills dess gäller nuvarande regler om att ansöka om och hämta ut körkort

Om du ska förnya ditt svenska körkort behöver du skicka in en fullständig ansökan till Transportstyrelsen i god tid innan de nya reglerna träder i kraft för att Transportstyrelsen ska hinna fatta beslut innan dess.

Källa: Transportstyrelsen. På Transportstyrelsens webb finns mer information HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar