söndag, februari 10, 2019

Load Shedding Stage 2 idag!


President Cyril Ramaphosa har nätt och jämt hunnit hålla sitt SoNA (State Of the Nation Address) härom dagen, där det statliga elbolaget Eskom nämndes vid flera tillfällen, så är det dags för den första "load sheddingen" (planerade elavbrott) för året - den första på cirka två månader.

Från och med kl 12 idag gäller Load Shedding Stage 2! Hittills har man sagt att load shedding bara ska gälla mellan kl 13-22 idag, men av tidigare erfarenhet har vi lärt oss att dessa tider kan ändras och förlängas snabbt.

Det första man måste göra är att skaffa sig kunskap om vilket område man tillhör för att veta när avstängningar kommer att göras framöver. Områdeskarta för Kapstaden med omnejd hittar man HÄR.

För de flesta i Kapstaden med omnejd, områden 1-16 på kartan, är det City of Cape Towns webbplats HÄR som innehåller all information man behöver om när avstängningar planeras. 
Somerset West och Strand hör t ex till område 3. För detta område är ingen avstängning schemalagd under resten av dagen och kvällen idag, men däremot från midnatt till 02.30 och kl 16.00-18.30 under förutsättning att Stage 2 gäller även inatt och imorgon.

Kapstadens innerstad hör till område 7, som man kan se på kartan ovan. Där framgår också att strömavbrott planeras mellan kl 16.00-18.30 idag!

Men som man kan se på City of Cape Towns karta finns schema för område 17-23 på Eskoms webbplats istället, och den hittar man HÄR.  Gordon's Bay, område 19, liksom stora delar av övriga Sydafrika, kan se era avstängningstider här om ni gör på följande sätt: Gå till rutan "Load shedding schedule advanced search" och väljer provins, t ex Western Cape i rutan "Select a province". Då öppnas ny ruta där det står "Select a Municipality", där ni t ex väljer City of Cape Town. Slutligen väljer ni t ex Gordon's Bay i rutan "Select a Suburb". Där framgår att Stage 2 gäller just nu och att Gordon's Bay har haft strömavbrott kl 12.00-14.30 idag, och kommer att ha det imorgon kl 12.00-14.30 + 20.00-22.30 förutsatt att Stage 2 fortfarande gäller.

Ett hett tips är att ladda ner appen EskomSePush till smartphone eller läsplatta. Då får man pushnotiser så fort något ändras i schemaläggningen av load shedding. Det var så vi själva fick veta att det hade infört igen idag.

Eskom säger att den nuvarande anledningen till avbrotten är kapacitetsbrist och ett behov av att fylla på vatten- och dieselreserver.

Här nedan ser ni pressmeddelandet från idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar