fredag, februari 08, 2019

Sista kåkstadsvandringen denna säsong!


Pga familjeskäl har vår säsong här i Kapstaden blivit betydligt kortare än vanligt. Men innan vi återvänder till den kalla nord kommer vi att hinna med en sista kåkstadsvandring i "vår" kåkstad Kayamandi utanför Stellenbosch stad. Torsdagen den 21 februari är det dags för samling på Avontuur Wine Estate kl 08:30. Turen är färdig cirka kl 12:30.
Det här är en kåkstadsupplevelse som skiljer sig rejält från de, i våra ögon mer ovärdiga, bussturer som görs i de större kåkstäderna. Vi gör våra populära turer till fots i små grupper och träffar kåkstadens innevånare på ett värdigt och trevlig sätt, där de stolta visar upp sitt liv och sina hem för oss. 
Vi börjar morgonen med en genomgång där vi ger en introduktion och en historisk bakgrund till besöket. Därefter möter vi upp med Kayamandis inofficiella borgmästare Madiba som är släkt med Nelson Mandela, och med honom gör vi en rundvandring på cirka två timmar där vi bland annat besöker en shebeen (afrikansk pub där man brygger sitt eget färsköl), hälsar på hemma hos Portia som gör fina smycken av halvädelstenar och besöker barnen i den förskola som Madiba och hans fru Florence driver. Vi leker med barnen som älskar att hålla oss i handen, krama våra vita konstiga ben och bli fotograferade. Vi brukar också få se hur man lagar traditionell mat över stora gemensamma grillar.

Om ni, precis som vi för ett antal år sedan, känner en tveksamhet inför att "åka och titta på de fattiga i kåkstäderna" kan vi berätta att vårt sätt att besöka en kåkstad inte alls upplevs på det sättet av vare sig kåkstadens innevånare eller de som följer med oss på turen. Trots livet i enkelhet är de boende för det mesta nöjda med sin tillvaro och tycker det är fantastiskt att vi valt att åka runt jorden för att komma och hälsa på dem. Vi har shorts, t-shirt och gympadojor och de har shorts, t-shirts och gympadojor. Livet i kåkstaden påminner mycket om livet på en campingplats. Duschar och toaletter ligger i en central byggnad, barnen springer runt och leker och alla tar hand om allas ungar. Lagar mat gör man ofta tillsammans över gemensamma grillar. Har vi tur får vi se leverans av levande kycklingar som ska tillagas inför helgen, och vi kan ibland även få se hur man grillar fårhuvuden - en gammal tradition från apartheidtiden då det och inälvor var det enda kött som var tillåtet för kåkstadens innevånare att köpa.
Det finns några platser kvar fortfarande, så skynda att maila oss om ni vill följa med!

1 kommentar:

  1. Hej, Margareta Brink och jag, Hans-Olof Brink anmälde oss till denna vandring men nu kan vi tyvärr inte komma med eftersom vi fick en tid hos advokaten med kort varsel Bästa hälsningar Margareta/Hans-Olof Brink (margaretabrink@gmail.com)

    SvaraRadera