lördag, november 20, 2021

Skoluniformer och skolväskor till brandoffren

Madiba och Samira med fullastade kundvagnar och hjälpsam personal hos PEP 

 51 skolbarn, märkligt nog samma antal som mängden drabbade familjer, finns bland brandoffren i Kayamandi - 26 flickor och 25 pojkar. Madiba har varit flitig och samlat in namn och storlekar på samtliga dessa barn, så under den gångna veckan kunde vi inhandla det nödvändigaste som de behöver för att kunna fortsätta gå i skolan framöver. 

Vi köpte byxor, skjortor, cardigans, skor, strumpor och skolryggsäckar. Ni kan tro att de gjorde stora ögon i butiken PEP i Stellenbosch centrum när vi kom och lastade kundvagnarna fulla! All personal engagerades för att leta fram den stora mängden varor i rätt storlek. Vi gav oss förstås inte förrän vi hade förhandlat fram en bra rabatt här också. Det är det minsta butikerna kan göra för att bidra och de brukar inte vara så svåra att övertala. Storleken på rabatten, däremot, kan ta en stund att komma överens om. I det här fallet var butikschefen tvungen att ringa till huvudkontoret för att få rabatten godkänd. 

Så det var lyckliga barn och föräldrar som hämtade sina välfyllda ryggsäckar i slutet av veckan. Kanske ser de inte så glada ut på bilden ovan men de uttryckte sin glädje och tacksamhet i ord, det kan vi intyga. Dock är de mycket trötta och slitna efter de gångna veckornas hårda slit med att bygga upp en ny tillvaro och också av oro för framtiden.

Än en gång - ni har varit fantastiska med era generösa donationer!! Vi har inte möjlighet att tacka er alla personligen men ingen donation har gått onoterad. Varmt, varmt TACK från djupet av våra hjärtan!!

Färdigpackade ryggsäckar

Det finns fortfarande lite medel kvar i kassan så Madiba vet att han kan avgöra om någon familj har det extra svårt och är i skriande behov av något annat. Det här är ju en svår balansgång - om man hjälper alltför mycket leder det till passivitet hos de drabbade och det kan till och med locka andra att själva sätta eld på sina bostäder om man får allting nytt till skänks efteråt. Madiba är väl medveten om dilemmat och hanterar det mycket bra.

Skulle det i slutänden finnas outnyttjade medel kvar kommer vi att bokföra dessa pengar separat som grundplåt för framtida brandoffer. Och som alltid går varje donerad krona direkt till inköpen. Vi själva står för eventuella omkostnader för t.ex administration, transporter, leveranser, paketering, distribution och dylikt.

Slutligen kan vi notera att denna brand ägde rum just i det område där vi brukar göra våra populära kåkstadsvandringar. Vi har ännu inte upptagit vandringarna efter covid-uppehållet och det lär ju dröja ytterligare en tid nu efter branden. Realistiskt sett kan vi inte räkna med att återuppta vandringsverksamheten under denna säsong även om smittoläget är väldigt lågt i Kayamandi i nuläget. Men trots allt så fick vi en fördel i hjälparbetet genom att Madiba personligen känner i princip samtliga drabbade familjer. Det gjorde att informationsinsamling och distribution gick betydligt lättare än vad det annars skulle gjort.

Madiba och butikschefen kör de fullastade vagnarna till vår väntande gamla vinröda Volvo V40
som gått i skytteltrafik under dessa inköpsdagar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar