

Så här skriver Tore
GREEN FIG PRESERVE
Är de någon mer än jag som har fikon i trädgården så är här ett recept på hur man kan ta tillvara dem. De är inget vidare goda att äta mogna. Jag har använt det här receptet och tycker de blir lika bra som de man köper. Fikonen skall plockas innan de mognat och blivit mjuka. Se upp med den vita vätska som tränger ut ur fikonet då


100 g salt
1 tesked bakpulver (baking soda)
För inläggningen
1kg socker
10 cm färsk ingefära som krossats eller skivats i tunna skivor
1. Lös upp saltet i 2 liter vatten i en stor glasskål
2. Skär ett kryss i toppen av varje fikon som går genom skalet. Skrapa bort eventuella bruna fläckar på skalet med kniven. Lägg fikonen i glasskålen och lägg en tallrik över för att hålla fikonen nere i saltlösningen. Ställ skålen i rumstemperatur 1 dygn.
3. Spola av fikonen i rinnande kallt vatten och lägg dem i en gryta och täck med vatten. Tillsätt bakpulvret och koka upp och låt det hela sjuda i 15 minuter. Detta för att behålla den gröna färgen
4. Under tiden i en annan gryta så lös upp sockret i 3 dl vatten och låt det koka upp. Tillsätt ingefäran.


6. Lägg fikonen i de rengjorda burkarna. Plocka eller sila bort ingefäran från sockerlösningen. Pressa gärna över saften från en citron i sockerlösningen och rör om, så konserveras det bättre. Häll över sockerlösning över fikonen och tillslut burkarna. Låt burkarna svalna.
Hälsningar, Tore
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar