söndag, januari 25, 2009

Vad vore en ostbricka utan delikata
inlagda fikon?

Tore är en händig och generös man. Nu har han lagt in sina egna ”Cape figs” fikon från trädgården och eftersom dom enligt honom själv blev väldigt lyckade och smakar mycket bra till ost vill han dela med sig av receptet även till oss andra. Det tackar vi alldeles extra för!

Så här skriver Tore

GREEN FIG PRESERVE
Är de någon mer än jag som har fikon i trädgården så är här ett recept på hur man kan ta tillvara dem. De är inget vidare goda att äta mogna. Jag har använt det här receptet och tycker de blir lika bra som de man köper. Fikonen skall plockas innan de mognat och blivit mjuka. Se upp med den vita vätska som tränger ut ur fikonet då man plockar och skär i det. Den är gummiliknande och besvärlig att bli av med. Använd kokkärl av rostfritt eller aluinium som kan rengöras med Scotch Brite eller liknande och gärna skyddshandskar. Rengör burkar väl och hetta gärna upp dem i mikrovågen så de är helt bakteriefria. Fikonen håller minst 6 månader i rumstemperatur.

1 kg fikon med skaftet kvar
100 g salt
1 tesked bakpulver (baking soda)

För inläggningen
1kg socker
10 cm färsk ingefära som krossats eller skivats i tunna skivor

1. Lös upp saltet i 2 liter vatten i en stor glasskål
2. Skär ett kryss i toppen av varje fikon som går genom skalet. Skrapa bort eventuella bruna fläckar på skalet med kniven. Lägg fikonen i glasskålen och lägg en tallrik över för att hålla fikonen nere i saltlösningen. Ställ skålen i rumstemperatur 1 dygn.
3. Spola av fikonen i rinnande kallt vatten och lägg dem i en gryta och täck med vatten. Tillsätt bakpulvret och koka upp och låt det hela sjuda i 15 minuter. Detta för att behålla den gröna färgen
4. Under tiden i en annan gryta så lös upp sockret i 3 dl vatten och låt det koka upp. Tillsätt ingefäran.
5. Spola av fikonen i kallt vatten igen och lägg dem i sockerlösningen. Låt det hela sjuda långsamt i 1 till 2 timmar tills fikonen är mörkgrönt genomskinliga.
6. Lägg fikonen i de rengjorda burkarna. Plocka eller sila bort ingefäran från sockerlösningen. Pressa gärna över saften från en citron i sockerlösningen och rör om, så konserveras det bättre. Häll över sockerlösning över fikonen och tillslut burkarna. Låt burkarna svalna.

Hälsningar, Tore

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar