måndag, december 27, 2010

Samiras strutsburgare

På begäran kommer här Samiras alldeles egna recept på strutsburgare som hon hade lagat till glöggfesten. Hemligheten är att byta ut ströbröd och potatis mot - Philadelphiaost! Receptet är för 12 burgare som räcker till 6 personer.

Härligt saftiga och smakrika burgare! Det går INTE lika bra med selleri, men lammfärs eller blandfärs (fläsk och nöt) blir säkert också gott. Vi hade köpt strutsfärsen på stora Pick n Pay i Somerset Mall.

Färs
* 1 kg blandad struts- och nötfärs
* 1 burk bredbar Philadelphiaost
* 1 knippe gräslök
* 2 ägg
* 2 stora vitlöksklyftor, pressade
* Salt, gärna örtsalt
* Svartpeppar, mald
* Vitpeppar, mald

Sås
* Svamp, valfri mängd och sort (gärna blandat, jag använde champinjoner och portabello)
* 10 dl vispgrädde
* 2 buljongtärningar (helst 1 st Mörk Oxbuljong och 1 st Svamp av märket Knorr, finns ej i SA)
* Sojasås
* Ev. lite ljus Maizena-redning (finns ej i SA)

Gör burgarna så här:
Hacka och kör gräslöken i mixer till grön gegga. Tillsätt osten i mixern och kör ihop med gräslöken. Blanda ner detta plus äggen och den pressade vitlöken i köttfärsen. Smaksätt med salt och peppar och blanda tills färsen fått fast konsistens. Forma 12 st burgare och stek i medelvarm stekpanna.

Gör såsen så här:
Skär svampen i bitar och förväll i stekpanna tills allt vatten kokat in. Häll svampen i en 2-litersgryta, tillsätt vispgrädden och smula i buljongtärningarna. Låt puttra ihop minst 30 min. Smaksätt försiktigt med sojasåsen.
Har såsen svårt att tjockna kan man vispa i lite Maizena-redning. Servera med fin sallad med potatis i, gelé och saltgurka.

Såsen blir bara godare av att lagas dagen innan och sedan värmas i grytan innan serveringen. Även burgarna kan med fördel lagas några timmar eller t o m en hel dag innan de ska ätas och sedan bara värmas i microugn (inte vanlig ugn, då blir de torra). Överblivna burgare går utmärkt att frysa in.

Bon appétit!

1 kommentar: