söndag, december 26, 2010

Sydafrikanskt julfirande

Igår, juldagen, var den riktiga julfirardagen här i Sydafrika, precis som i många anglosaxiska länder. Restauranger och vingårdar som bara håller stängt en enda dag om året höll stängt igår, och alla umgicks hemma hos varandra, åt och drack och festade hela dagen och natten lång.

Själva gjorde vi en utflykt till den vackra kuststaden Hermanus för en trevlig "braai" (sydafrikanernas namn på en barbeque) hemma hos vännerna Gus och Cecilia. Vägen mellan Somerset West och Hermanus är svindlande vacker. Det är början på den berömda Garden Route, den vackra kustremsan mellan Kapstaden och Port Elisabeth. Vi och Björns syster Birgitta som är här på besök njöt av alla fina vyer över havet, bergskedjorna och Taffelberget.
I förrgår på julafton var vi ett glatt gäng som firade svensk jul hemma hos svenska vännerna Acke och Gette här i Somerset West. Alla hade bidragit till julbordet och de flesta traditionella läckerheter fanns på plats. Mums! Efter middagen lockades vi ut i entrén av värdparet under mycket hemlighetsmakeri, och på trappan möttes vi av ett helt makalöst dixieband bestående av tolv härliga, finklädda musiker som höll en konsert av riviga låtar för oss. Spontan dans och sång utbröt på gården och det var svårt att få både oss och bandet att sluta till allas glädje, även grannarnas som kikade in över staketet. Helt plötsligt var klockan 2 på morgonen och vi tog farväl av det härliga värdparet och dansade hemåt i natten. Tack kära vänner!

Jacob F har lagt en liten mobilkamerafilm av musiken och spontandansen på sin facebooksida (tyvärr lite mörk men musiken hörs fint) som du finner HÄR! Tack för det och fotot ovan, Jacob!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar