måndag, december 06, 2010

Sofia är vår nya favorit!

Den första november öppnade den härliga vin- och olivgården Morgenster här i Somerset West äntligen en restaurang i ett idylliskt lantligt hus på gårdens ägor. Och vilken restaurang, se'n!

Morgenster, som tidigare var en del av den stora vingården Vergelegen, ägs numera av drygt 80-årige italienske Giulio Bertrand. Sedan han köpte gården 1992 har druvrankorna utökats med fina olivträd av olika sorter. Och nu har det alltså blivit dags för en restaurang på ägorna.

Giulios favoritkvinna är ingen mindre än Sophia Loren, så restaurangens namn blev självklart Sofia's, med italiensk stavning. Och källarmästare är välkände Craig Cormack, som sedan tidigare även driver restaurang Overture på Hidden Valley tillsammans med kompanjonen Bertus Basson. Bertus basar numera ensam på Hidden Valley medan Craig ser till att sätta Sofia's på listan bland Sydafrikas bästa krogar.

Vi fick en pratstund med Craig vid ett av våra besök, och han är mycket entusiastisk över restaurangens alla möjligheter. Menyn, som byts ut helt och hållet varje onsdag, är internationell med italienska influenser men allt görs med Craigs egen "twist". Han lockas speciellt av att blanda gammalt och nytt, i allt från inredning till klassiska maträtter med modern touch. Här bjuds läckerheter i långa banor, och desserterna Kai, desserterna! Och ni får absolut inte missa den goda antipaston ("Fresh produce from the farm") med Morgensters underbara oliver, olivoljor och tapenade till fördrinken innan maten. Man väljer två rätter för R155 eller tre för R220.

Och vill man inte njuta av Morgensters högklassiga viner eller andra utmärkta val från vinlistan, så går det också bra att ta med en egen flaska (s k BYO, Bring Your Own). Corkage R50, så ta inte med en snålflaska. Hovmästare Michelle är en kunnig och trevlig tjej som säkert tycker det är extra roligt om ni berättar att ni läst om restaurangen på vår blogg.

Tack kära vännerna Elisabeth och Kai S som var de första som tipsade oss om denna pärla. Hit kommer vi återvända ofta!

Sofia's har öppet för lunch alla dagar utom tisdagar, middag endast onsdag och lördag. Bord bokas på tel. +27 (0)21 851 80 25. Sväng in genom vingården Vergelegen pampiga entré så finner ni lätt skyltarna mot Morgenster och Sofia's.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar