lördag, januari 08, 2011

Bravo, La Motte!

 Igår kväll gjorde vi en liten kvällsutflykt till Franschhoek tillsammans med Björns son Gustaf och hans fru Andrea. Vi var nyfikna på Pierneef, vackra vingården La Mottes nya restaurang, och hade bokat in oss för en middag. Det blev verkligen en lyckad och god kväll, med många positiva utropstecken och enbart några smärre skönhetsfläckar på totalintrycket.
Restauranglokalen kan i det närmaste liknas vid en vacker kyrkosal med högt i tak, välvda takbjälkar och mycket luft mellan borden. Inredningen är elegant och bekvämt modern med annorlunda detaljer som t ex de stora "ljuskronorna" av vackra porslinsservicer som hängts upp i trådar i taket och klingar som ett diskret klockspel när de sätts i rörelse av luftkonditioneringen - ett spektakulärt blickfång. Det vidöppna köket är helt integrerat med matsalen ungefär på samma sätt som på Rust en Vrede.

Menyn består dels av en à la carte meny som förändras med årstiderna, och sedan av en "Specialities" med rätter som byts ut med några dagars mellanrum. Den manliga hovmästaren levandegjorde också menyn på ett trevligt och engagerat sätt i sin presentation. Och priserna är anmärkningsvärt blygsamma för att vara på en så pass elegant restaurang som denna. De flesta förrätter ligger mellan R50 och R60 och huvudrätterna på ca R90-R120. Portionerna är ganska rikliga, så kom ordentligt hungrig eller beställ två förrätter i s f förrätt och huvudrätt.

Och den omsorgsfullt lagade och presenterade maten imponerar! Vinnare för kvällen blev en underbar terrine på gåslever, eisbein, vaktel och kyckling som fullkomligt smälte i munnen. Portionen var så pass rejäl att den även skulle räcka som huvudrätt om man ätit något annat till förrätt. En annan favorit blev dagens linefish som igår var en rejäl bit sjötungafilé, sagolikt saftig och helt perfekt tillagad. Men varför servera fisken med tillbehör så starka i smaken att de nästan tar död på den underbara fisken? Tomato & sardine terrine och sardine parfait fick stanna kvar på fisktallriken och skulle med fördel kunna ha ersatts med mildare tillbehör för ett högre betyg.

Efterrätterna bjuder på mycket spännande där choklad och citron dominerar. Och är du för mätt för en rejälare efterrätt kan vi varmt rekommendera Engelenkos (änglamat), bestående av tre små sagolikt goda sorbetkulor gjorda på vin av shiraz, chardonnay resp sauvignon blanc. Jättefräscht!

Vinlistan är ganska rejäl och framför allt mycket bra prissatt, med många alternativ på bra glasvin från så lite som R25! Men plump i protokollet blev det när glasvinet inte bjöds att provas först och dessutom visade sig vara alldeles för varmt. Dock är servicen utmärkt, och personalen lyhörda och snabba att rätta till det som inte utfaller till gästernas belåtenhet. Och det räcker långt.
Vi kommer definitivt tillbaka!

KLICKA HÄR så kan du läsa mer på restaurangens hemsida!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar