torsdag, januari 13, 2011

Tokara nygammal favorit

Etienne Bonthuys har efter många lyckosamma år som Executive Chef på Tokara i Stellenboschs vindistrikt lämnat restaurangen (se vår bok "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika" sid. 142). Ny maestro i köket denna säsong är ingen mindre än välkände Richard Carstens. Richard kommer närmast från restaurang Nova inne i Kapstaden men har tidigare lyckliggjort vindistrikten på vingårdarna Chamonix och Saxenburg. Nu har han alltså återvänt till vindistrikten och vi har varit nyfikna på att testa vad han kan åstadkomma på Tokara.
Så när vi igår kväll hade telefonkontakt med vännerna Eva och Hasse L som just höll på att avsluta en underbar middag på Tokara, var beslutet lätt - efter att ha sovit på saken bokade vi snabbt in en lunch på Tokara idag tillsammans med Björns son Gustaf. Det blev en härlig gourmetupplevelse med vaktel, hummerstjärt, musslor, jätteräkor och en massa annat gott. En liten lustig detalj: precis som en annan av våra vänner funderar vi på om Richard möjligtvis fått en glassmaskin i julklapp. Det dök upp en och annan oväntad glasskula i både musslorna och hummern. Men det fungerar - faktiskt!
Härnäst vill vi göra ett kvällsbesök för att avnjuta den avsmakningsmeny som endast serveras på kvällarna. Men den ordinarie à la carte-menyn är densamma för lunch och middag. Gustaf tog de fina matbilderna idag - tack, Gustaf! Och tack Eva och Hasse för att ni frestade oss så vi äntligen kom iväg!

1 kommentar:

  1. Tokara är en av våra favoriter. Alltså när det gäller vingårdar. Har inte testat restaurangen ännu men vingården är häftig. Fantastisk utsikt och häftig arkitektur. Och så är det inte helt fel med kombinationen gott vin, fin brandy, delikat olivolja och mumsig (men dyr!) choklad! När åker ni till Sverige igen? Har ni vägarna förbi oss innan ni åker? Vore kul att träffas! Tiden går så fort!

    SvaraRadera