måndag, april 02, 2012

Karnevalen i Cape Town

Förra helgen var det karneval i Cape Town. Själva hade vi inte möjlighet att delta men våra vänner Stefan och Inger var där och upplevde karnevalstämningen. Stefan har varit snäll och skickat oss detta reportage med bilder från festiviteterna. Vi tackar så mycket och vi kommer definitivt försöka vara med och uppleva karnevalen nästa säsong.
Årets karneval hade temat From Cape to Cairo. Processionen startade ca 20.00 och gick från Buitengracht längs Riebeek street - Somerset Road – Main Road till Green Point.
Ett enormt deltagande – gissningsvis kantades färdvägen av hundra tusen åskådare som tittade, tjoade, åt och drack efter bästa förmåga. Maten tog slut på restaurangerna längs vägen – det var karnevalkalas i 28-30 graders värme mellan 19-24.00.

Ekipagen, 11 st, var fantastiska – så påkostade i de mest glansfulla designer, färger och ljussättning. Dansarnas och karnevalestradörernas klädslar likaså – fantastiska!!

Musiken enorm förstås.
Deltagarna var svarta, färgade och vita i alla åldrar från 6-7år till gammelfolk. En allsköns blandning av kvinnor och män i såväl rejält utmanande som traditionella afrikaklädslar.
Det första ekipaget beskrev Afrika, något beskrev livet mitt i Afrika, ett annat livet på vattnet – kanske Nilen - osv. till gammalegyptiska klädedräkter och en pyramid på hjul fick beskriva Cairo.

Man förvånas över och beundrar krafterna bakom denna välregisserade tillställning. Inger och jag kom in till karnevalvägen ca 19.30. Vi körde via Waterfront och visades till fri parkering i det nya OS Stadium. Allt övervakades av mängder med poliser och flöt på verkligen fint.

En upplevelse i världsklass!! Bilderna är dessvärre offer för mörkret – våra kameror orkade inte med riktigt. Hoppas Ni kan skönja delar av allt som fanns och få förståelse för detta väldiga spektakel.
Vi lärde också att inte ha telefonen i lösa fickor – min telefon blev offer för en ficktjuv. En iPhone som Ni vet kan man följa och se vart den tar vägen med hjälp av dess inbyggda GPS signalgivare. På det sättet såg jag min iPhone vandra utåt See Point mitt bland alla dessa 1000 tals människor – gone!!

Men lyckan för tjuven blir inte långvarig. iPhone blockerar man och tillika raderar man alla informationer på den stulna telefonen med en annan iPhone. Ni som har en iPhone aktivera ”Find my iPhone” + skriv upp Ert serienummer på telefonen. Det kallas IMEI# Nödvändigt att ha om man skall kunna blockera telefonen och rapportera den stulen hos polisen. Ett absolut krav sa polisen.
Nästa år blir det ny karneval – hoppas vi blir många svenskar då – vi är definitivt där !!
Hälsar – Inger & Stefan

2 kommentarer:

  1. Verkar verkligen en härlig tillställning! Kanske något för Svenska Vänskapsföreningen att göra nästa år?

    Får jag kopiera den nyttiga informationen om mobiltelefonen och lägga upp på Föreningens blogg?

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart får du kopiera infon, Gabriella! Uppge gärna källan :-) Kram!

      Radera