fredag, april 19, 2013


Från Inger och Stefan har vi fått följande reportage från en mycket speciell dag på Imibala i Somerset West.
Vi tackar för reportaget och önskar stort lycka till med målet att kunna stödja 100 barn framöver.   

Hej alla Sydafrika golfers, Rotarianer och IMIBALA vänner,

På tisdagen den 17 april 2013 var det dags för överlämning av våra bidrag till IMIBALA. I gemenskap med bidrag från Fredagsgolfen, Rotary Långedrag, Rotary Strand, SA fick vi ihop support till 50 barn!!  Dvs 35000 Rand.
Fantastiskt tyckte alla barnen och vi som hade förmånen att få se alla glada nunor.
IMIBALA – vad är det egentligen? Namnet betyder färger på Xhosa språket. Och då tänker man färger i plural. Många, kanske en obegränsad färgkarta. Och det är tanken med IMIBALA. Alla får vara med. 
Det fungerar så att en stiftelse som finansieras av en Sydafrikansk välbesutten familj står för verksamhetsledning och alla kostnader, fasta och rörliga, men välkomnar sponsorer att bidra med utrustning till de barn som har det tufft hemma och som kanske inte kan gå till skolan överhuvudtaget utan hjälp med kläder och skolavgifter.
Den årliga bidragsnivån per barn är fn Rand 700 per barn. Hela summan går till det barnet som avses. Utrustningen består av tex kläder, skor, regnjacka, underkläder, i vissa fall skolavgifter, mm. Tills de R700 har förbrukats. Blir det en slant över kan det bli en extra tandborste eller liknande.

Man får mycket för pengarna. Det mesta handlas i SA och merparten sys av sömmerskor i närliggande ”kåkstäder”, vilket också är bra eftersom det ger lokala jobb som leder till bättre utbildning för kåkstädernas ungar. Sömnadskvaliteten är hög och hållbar. 

Vi ser ungarna år efter år – kläderna håller men ungarna växer. Utrustningen köps in professionellt och med särskilt ”charity-stöd” av importörerna i de fall sådana finns. Familjen har genom egna kompetenser i egna företag tillgång till världshandelspriser och håller god kontroll.

Valet av vilka barn som får IMIBALA stöd bygger på en strukturerad process. Hemförhållandena och skolmotivation är ledande. Läraren som ofta känner barnen bra har avgörande påverkan på besluten.
Väldigt många barn har en ensamstående mamma eller bor hos farföräldrar eller syskon till de riktiga föräldrarna. HIV/AIDS går och har gått hårt åt befolkningen – många har blivit föräldralösa. Då finns IMIBALA med åtminstone lite bas-hjälp för att gå i skolan.
Men IMIBALA är mer än kläder och skor.  En särskild verksamhet som också helt bekostas av stiftelsen – läs familjen - är utbildning i datorhantering med särskilt sikte på matematik och språkhantering.  Excell och Powerpoint är kärnprogram. Nytt för i år är hela detta ”klass-rum” – 22 platser med 22 datorer och en entusiastisk lärare som har fullt upp. Barnen köar och pushar på sina lärare i den ordinarie skolan att anmäla dem för att få delta i IMIBALA utbildningen.
Tvärs över gatan ligger IMIBALA restaurangen där vi ”fikade” efteråt.  Restaurangen är en viktig del av stiftelsen. Allt överskott går till huvudverksamheten för barnen.
På samma sätt fungerar IMIBALA Art Center som ligger i ett hus några meter intill. Det är ett center där IMIBALA barn får ställa ut sina verk och ofta tillsammans med kända och okända konstnärer. 
Leo är läraren som har konstutbildning med IMIBALA barn. Han samlar dem i sitt ”klassrum” och leder deras konstintressen från tanke till handling. Hos Leo producerar barnen skulpturer, målningar, tryck från egna snitt och mycket mer. Det skulle förvåna om inte nästa säsongs FG vandringspris har sitt ursprung i Leos ”klassrum”. Kanske också ett och annat bidrag till prisbordet på ”The IMIBALA Cup” den 13e Feb 2014.
Vi var 16 deltagare idag. Några hade resdag till Sverige just idag, många är i Sverige redan och får hänga med genom att vi har vår fantastiska blogg – tack Björn och Samira!
Men jag kan lova – ungarnas smil och förväntan i ögonen när de kom och glittret i ögonen när de fått sin rustning – det upplever man allra bäst på plats, på IMIBALA.

I år nådde vårt bidrag 50 barn  - pengarna som gjorde detta möjligt är 10 000 R från Fredagsgolfens särskilda kassa, 7 500 R från Rotary Strand och 18 000 R från Rotary Långedrag inkl. 7000 R från en privat donator.  Det är kalasbra, vi är rejält på väg.

Målet är 100 ungar – det vill vi, det kan vi, det skall vi på något sätt uppnå - någon gång!

Hälsar, Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar